LOGO_LUPA_web

Namig za izlet – Pod vršaci Julijskih Alp: raziščimo Sočo

maj 26, 2017
Foto: Paolo Petrignani, arhiv LTO Sotočje

Konec tedna je vedno kot nalašč za odkrivanje novih kotičkov in spoznavanje Slovenije. Tokrat vas vabimo v Goriško regijo.

Lokalna turistična organizacija Sotočje nas ob raziskovanju Goriške regije povabi, da odkrijemo, raziščemo in podrobneje spoznamo dolino Soče.

Dan tako začnemo v skrivnostni in odmaknjeni dolini Tolminke in se odpeljemo do planine Polog. Tu smo priča pravljičnemu gorskemu svetu, kjer nas navduši tudi njihova specialiteta – tolminski sir. V bližini planine stoji cerkev sv. Duha v Javorci, spomenik prve svetovne vojne v dolini Soče. S planine nas pot po dobri uri prijetne hoje pripelje k izvirom reke Tolminke, do vozila pa se vrnemo po drugem bregu reke.

Foto: Janko Humar, arhiv LTO Sotočje
Foto: Janko Humar, arhiv LTO Sotočje

 

Če po štirih urah hoje se nismo utrujeni, se lahko peš odpravimo tudi do Tolminskih korit. Do sotočja in korit Tolminske in Zadlaščice se odpravimo po krožni poti, kjer bomo videli naravno skalo v obliki medvedove glave in prečkali Hudičev most.

Foto: Matevž Lenarčič, arhiv LTO Sotočje
Foto: Matevž Lenarčič, arhiv LTO Sotočje

Ko se okrepčamo z jedmi iz teh krajev, kot sta frika – jed iz krompirja in sira –ter kobariški štruklji, se lahko odpravimo na Kobariško zgodovinsko pot. Pot povezuje ključne naravne in kulturne znamenitosti na Kobariškem: čarobni slap Kozjak, sotesko reke Soče, ostaline prve svetovne vojne, arheološko najdišče Tonocov grad ter Kobariški muzej prve svetovne vojne in Muzej sirarstva, ki je poklon večstoletni tradiciji izdelovanja sira Tolminca.

 

K. Ž.

(Visited 42 times, 1 visits today)