Mozirska koča in Golte

oktober 18, 2018

V Sloveniji so hribi posejani skoraj po celotni deželi in kamorkoli se zapeljemo, lahko potegnemo na plano pohodne čevlje ter osvojimo kakšen vrh. Tako je bilo tudi na nedavnem izletu na Štajersko, ko sva s prijateljico rekli, da bova šli na kakšen sprehod, nazadnje pa krasen dan zaključili na Mozirski koči.

IMG_20180911_152819 (1)

Golte

Mozirska koča se nahaja JZ od Boskova, najvišjega vrha planote Golte. Do izhodišča v vasi Žekovec pridemo iz Mozirja, od koder sledimo tabli Golte. V Žekovcu parkiramo pri spodnji postaji žičnice ter se usmerimo levo. Gozdna potka, ki je občasno tudi strmejša, nas v dobrih dveh urah pripelje do Mozirske koče. Vmes srečamo potoček s pitno vodo, višje pa se nam odprejo pogledi na zeleno Savinjsko dolino.

IMG_20180911_130046 (2)

Piko na i dajo ljudje

Medtem, ko sva sedeli na soncu in uživali v okusni domači hrani, sva se v en glas strinjali, da kočo vodijo zares srčni in gostoljubni ljudje. Oskrbnik koče nama je povedal marsikaj o zgodovini kraja, legendah ter okoliških zanimivostih.

IMG_20180911_135538

Pravi kraj za oddih

Golte vabijo s številnimi kraškimi pojavi, ki jih je ustvarila narava. Območje je raj za gorske kolesarje in pohodnike – slednji se lahko podajo po tematski krožni poti, ki je primerna tudi za družine z otroki. Območje je od leta 1987 zavarovano kot krajinski park, v gorskem resortu Golte pa lahko organizirate tudi različne poslovne dogodke ali se poročite.

Alpski vrt

Nekaj minut hoda naprej od Mozirske koče pa si lahko ogledati Alpski vrt na 2 ha površine, ki je med najvišje ležečimi ter hkrati najlažje dostopnimi alpskimi vrtovi v Evropi. Tu raste več kot 100 vrst rastlin, značilnih za Kamniško-Savinjski alpski svet. Našli pa boste tudi drevesni horoskop ter tako izvedeli, kaj vaše drevo govori o vas.

 

Petra Nastran


Foto: Petra Nastran

(Visited 101 times, 1 visits today)