LOGO_LUPA_web

Miren Kras

julij 26, 2019
Foto: Turizem Miren-Kostanjevica

Občina Miren – Kostanjevica je  za destinacijo Miren Kras, na podlagi  ocene mednarodnega akreditiranega partnerja Global Sustainable Tourism Council ( GSTC),  v okviru Zelene sheme slovenskega turizma prejela zlati znak Slovenia Green Destination-, ki ga podeljuje Slovenska turistična organizacija. Kot šesta slovenska občina z zlatim znakom, poleg Ljubljane, Bleda, Podčetrtka, Rogaške Slatine in Komna,  se je pridružila eliti najbolj trajnostnih občin, ki skupaj z ostalimi certificiranimi prejemniki srebrnih in bronastih znakov, ponudniki nastanitev in atrakcijami,  utrjujejo zgodbo najbolj zelene evropske destinacije- Slovenije. »To si štejemo v veliko čast in pohvalo za storjen napredek na področju turizma v zadnjih letih«,  je ob tem povedal župan Mauricij Humar.

Priljubljena turistično-zgodovinska točka Občine Miren-Kostanjevica  Pomnik miru in razgledni stolp Cerje je odprt po poletnem urniku od srede do nedelje med 10. in 18. uro.

Občina Miren – Kostanjevica je kar v treh kategorijah prejela oceno nad 9 (najvišja je 10), in sicer na področju kulture in tradicije, destinacijskega managementa ter narave in okolja. »Zlati znak je potrditev pravilne usmeritve občine in hkrati zaveza, da skupaj s ponudniki v prihodnje še bolj zavzeto razvijamo odlične turistične storitve in vsak dan izpolnjujemo zeleno obljubo do gostov in domačinov. V prihodnjih 6-ih mesecih bomo zelo jasno opredelili naš zeleni značaj in pripravili akcijski načrt ukrepov, s katerimi bomo izboljšali posamezna področja, kjer imamo kar nekaj priložnosti,« še povedo na občini.

Glavna znamenitost je spomenik na Cerju, ki se ponosno dviga v nebo. Je monumentalni spomenik – poklon braniteljem slovenske zemlje, ki med zidovi skriva zaklade zgodovine in umenosti ter preko razstav povezuje preteklost in prihodnost, od prazgodovine dalje. Zadnja, sedma etaža ima razgledno ploščad, ki simbolizira pogled v prihodnost in od tu na vse strani neba širi sporočilo miru. Z višine 25 metrov ponuja razglede na Jadransko morje, Furlansko nižino, Julijske Alpe in Vipavsko dolino. Ponuja nam, da začutimo svobodo in se naužijemo pogledov na lepoto narave.

Večjo pozornost bodo namenili zniževanju ogljičnega odtisa. V pripravi je občinski odlok, s katerim bo prepovedana uporaba plastike na vseh javnih prireditvah. Destinacija je javnosti predstavila dve novi maskoti, Beluška in Mirko, ki skrbita za izobraževanje in promocijo zelne smeri.

Foto: Turizem Mren-Kostanjevica

»Poleg razvijanja novih trajnostnih produktov, ki bodo še bolj premišljeno valorizirali naravno, zgodovinsko in kulturno dediščino destiancije,  pa je za nadalnji trajnostni razvoj izjemnega pomena sodelovanje med vsemi deležniki, komunikacija in zavezanost istim dolgoročnim ciljem. Na tem mestu gre seveda posebna zahvala Prenočiščem Kogoj iz Bilj, ki so z okoljskim znakom Zeleni ključ pripomogla k visoki oceni naše destinacije. Veseli bomo, če bodo temu zgledu v prihodnje sledili tudi ostali,« so še izpostavili.

Tule si lahko ogledate video destinacije:

(Visited 239 times, 1 visits today)