LOGO_LUPA_web

Martinovanje v Štanjelu (Foto: Ana Rojc)

Martinovo: Pozdrav mlademu vinu

november 9, 2018

Martinovo, praznik vina, prinaša številne zanimive dogodke po vsej Sloveniji. Nekaj namigov, kam na spoznavanje vin in lokalne kulinarike.

Ljubljanska vinska pot

Ljubljanska vinska pot ali Martinovanje v Ljubljani je tradicionalna, že 16. prireditev, ki vabi v staro mestno jedro, kjer se predstavijo vinarji iz vseh vinorodnih okolišev Slovenije. Letos se bo predstavilo okoli 80 ponudnikov vrhunskega slovenskega vina in kulinarike. Obiskovalci med njimi krožijo s kozarcem in preizkušajo izbrana vina. Ob tem pa bodo potekale kulturno-umetniške predstave, ki bodo popestrile dogajanje. Prireditev bo potekala 10. novembra od 10.00 do 17.00.

Foto: arhiv LVP
Foto: arhiv LVP

Martinovanje v Mariboru

Martinovanje v Mariboru velja za največje javno martinovanje pri nas, katerega namen je veselo druženje ter pozdraviti jesen in vino. Gre za zaključno dejanje dogajanja v štajerski prestolnici, saj se že mesec pred tem začne Festival stare trte, ki je vinski, kulinarični in kulturni poklon najstarejši trti na svetu. V nedeljo, 11. novembra, pripravljajo kulturno-zabavni program s prihodom vinskih kraljic, bračev, folkloristov, splavarjev, vinskih redov in bratovščin, ki prinesejo jesenske pridelke in dobrote.

Foto: Marko Pigac
Foto: Marko Pigac

Na praznik vina v Štanjel

Na Krasu vino pozdravijo z različnimi dogodki, pa tudi po mnogih vinskih kleteh. Na Kraški vinski cesti bo odprlo vrata več kot 20 vinskih kleti, med katerimi so organizirali kar ‘Hop on – hop off’ avtobusni prevoz. V Dutovljah bo poleg kulinarične ponudbe na osrednjem trgu na martinovo soboto mogoče brezplačno obiskati priznani Pepin kraški vrt. Pestro bo v Štanjelu, kjer bodo združili kulinariko in umetnost. Na sobotni, osrednji prireditvi bo tako tržnica, vinska degustacija, ustvarjalni kotički, glasba, razstave, obiskovalci pa si bodo lahko to srednjeveško mestece vodeno tudi ogledali.

Foto: Ana Rojc
Foto: Ana Rojc

Martinovo v Goriških brdih

Martinovo je odličen izgovor za skok do Goriških brd. Tradicionalno se dogaja v srednjeveški vasici Šmartno, kjer na ogled postavijo številne enogastronomske dobrote lokalni gostinci in vinarji. Tako v soboto kot v nedeljo bodo postavili stojnice z domačimi izdelki, po kleteh Šmartnega bodo potekale degustacije vin, v nedeljo bo organiziran Martinov pohod, za otroke pripravljajo ustvarjalne delavnice in gledališke predstave, ne bo pa manjkalo številnih glasbenih nastopov.

Foto: Damijan Simčič
Foto: Damijan Simčič

Vinarska dediščina v Vipavski dolini

Številni praznični dogodki ob martinovem vabijo v vipavske vasi, na kmetije, v restavracije in gostilne, pa tudi na mestne ulice in trge. Tradicionalno martinovanje organizirajo na Brjah, kjer hrame odprejo tudi domači vinarji, na sobotni večer pa se dogajanje preseli v prireditveni šotor. V Bukovici bodo mlado vino pobirali v skupni sod, v Vipavi ne gre zamuditi Furenge sv. Martina. Po sledeh vinarske dediščine pa se bomo lahko odpravili teden dni kasneje, 18. novembra, ko nas Vipavci vabijo na tradicionalni pohod po Vertovčevih poteh. Gre za tematski skupinski pohod, ki je posvečen spominu na Matijo Vertovca, duhovnika, strokovnega pisca in učitelja vipavskih vinogradnikov, ki je izdal Vinorejo, prvo slovensko knjigo o vinogradništvu, vinarstvu in kletarstvu.

Foto: Vipavska dolina
Foto: Vipavska dolina

 

Špela Šimenc

Članek je bil objavljen v reviji Lupa oktober 18.

(Visited 49 times, 1 visits today)