LOGO_LUPA_web

Foto: Sašo Kočevar

Loški grad in Loški muzej

marec 18, 2019
Petra Nastran

Iz centra Škofje Loke smo se tokrat napotili proti Loškemu gradu iz 13. stoletja, kjer ima svoje prostor Loški muzej. Ta hrani številne zbirke, ki prikazujejo zgodovino in razvoj Škofje Loke in Loškega gospostva, zanimiv pa je tudi prikaz etnološke dediščine kmečkega in meščanskega prebivalstva.

V moderno zasnovanem in obsežnem muzeju smo si ogledali prirodoslovno, športno, arheološko zbirko, zbirko o Škofjeloškem pasijonu, zbirko novejše zgodovine ter sobi, posvečeni Ivanu Groharju ter Ivanu Tavčarju.

Zgodovinska zbirka (foto Janez Pelko)
Zgodovinska zbirka (foto Janez Pelko)

Tudi program za družine

Strokovna sodelavka Marija Demšar, ki nas je vodila po muzeju, je izpostavila: »Naši obiskovalci posebej pohvalijo etnološke zbirke, v katerih prikazujemo obrti, kot so sitarstvo, klobučarstvo, barvarstvo, glavnikarstvo, platnarstvo, izdelovanje loških in dražgoških kruhkov, umetnega cvetja in čipk, ki mestu in okolici daje poseben pečat.«

Etnološka zbirka (foto Janez Pelko)
Etnološka zbirka (foto Janez Pelko)

Povedala je še, da imajo tudi program za družine ‘S Kokijem po Loškem muzeju’: »Otroci prejmejo delovni zvezek in Kokijev nahrbtnik, nato pa rešujejo naloge, povezane z muzejskimi zbirkami.« Ogledali smo si še grajsko kapelo z dražgoškimi oltarji in se nazadnje pomudila v muzejski prodajalni.

Cehovska zbirka foto Janez Pelko
Cehovska zbirka (foto: Janez Pelko)

Ogled gradu smo zaključili s sprehodom po zelo prijetnem grajskem vrtu, muzeju na prostem.

Domača umetnost

Nato smo obiskali še Center domače in umetnostne obrti, kjer se prepletata bogata rokodelska preteklost in ustvarjalna sedanjost. Tu svoje izdelke predstavljajo mojstri iz širše okolice, vsebinsko pa je center vsak mesec drugačen. Človek se v prostoru počuti zelo domače in gostoljubna prodajalka nam pove: »Škofjeloško območje je zelo ponosno na svojo tradicijo čipkarstva, ki je bila novembra lani vpisano na Unescov seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva.«


Več na: loski-muzej.si

(Visited 82 times, 4 visits today)