LOGO_LUPA_web

Foto: Jošt Gantar

Lokvica in Cerje

maj 31, 2019
Petra Nastran

Ste že slišali za kraj Lokvica? Mala vasica na skrajnem SZ delu planote Komenskega Krasa je svoje ime dobila po naravnih in imetnih lokvah, ki so številčno razporejene okrog vasi. Vas me je očarala s svojim kraških duhom – kamnitimi hišami, nasadi oljk ter zgodovino, ki diha izza vogalov.

Foto. Konrad Marušič,predsednik, TD Cerje

Vojni časi

V prvi svetovni vojni so na okoliških vzpetinah (Cerje, Pečinka, Pečina, Fajti hrib in druge) potekali eni najhujših bojev na Soški fronti, ki so vas porušile do tal. Vas je dobro izhodišče na obisk Poti miru na Krasu, ki nas opominja na dogodke prve svetovne vojne – lahko vidimo strelske jarke, topniške položaje in obeležja.

Foto: Konrad Marušič

Vas danes

V vasi je več obnovljenih vodnjakov – štirn, ki so bile nekoč dragocen vir pitne vode. Zraven ene izmed njih stoji lepo obnovljena Marijina kapelica. Prebivalcev vasi, ki se imenujejo Ločkarji, je okrog 80. Poleg služb v večjih kraji, se ukvarjajo s kmetijstvom, vinogradništvom in oljkarstvom.

Foto: Konrad Marušič

Cerje s spomenikom

Le slabe pol ure hoje od vasi pa na obisk vabi spomenik na Cerju, ki se ponosno dviga v nebo. Je monumentalni spomenik – poklon braniteljem slovenske zemlje, ki med zidovi skriva zaklade zgodovine in umenosti ter preko razstav povezuje preteklost in prihodnost, od prazgodovine dalje.

Foto: Jošt Gantar

Zadnja, sedma etaža ima razgledno ploščad, ki simbolizira pogled v prihodnost in od tu na vse strani neba širi sporočilo miru. Z višine 25 metrov ponuja razglede na Jadransko morje, Furlansko nižino, Julijske Alpe in Vipavsko dolino. Ponuja nam, da začutimo svobodo in se naužijemo pogledov na lepoto narave.

Foto: Petra Nastran

Vas bo pisana na kožo iskalcem miru, ljubiteljem pohodništva ter raziskovalcem novih kotičkov. Destinacija Miren Kras pa je tudi prejemnica zlatega znaka Slovenia green destination.

 

 

(Visited 119 times, 4 visits today)