LOGO_LUPA_web

Lambergova pot

marec 29, 2019
Petra Nastran
Foto: M. Kambič, Turizem Radovljica

Slovenija je prepletena ne le s planinskimi potmi, temveč tudi s stezicami in skritimi kotički, ki vabijo, da na plano spustimo svojega raziskovalnega duha. Če se z naravo prepleta še zgodovina in kulturna dediščina, je to stvar, ki je ne gre izpustiti. Taka je tudi Lambergova pot v osrčju Gorenjske.

Gremo na Gorenjsko, se nadihat svežega zraka, miru ter čiste narave.

Iz Begunj

Pot se začne v Begunjah, nasproti znane domače gostilne, mimo graščine Katzenstein, po poljskih poteh do Krpina, nato zavije levo ter vas pripelje v gozd. V zavetju gozdov pelje mimo Njivic, arheološkega najdišča pod Jamarskim vrhom, ter mimo jame Zijalke, ki meri dobrih 14 metrov v globino. Videli boste tudi Hudičev oz. Škratov gradič, utrdbo brez vrat, pot pa zaključili pri gradu Kamen. Ruševine tega znamenitega gradu naredijo vtis z romanskim stolpom ter mogočnimi ostanki gotskih in renesančnih dozidav. Del opreme iz opuščene grajske kapele sv. Valentina so prenesli v župnijsko cerkev v Begunjah.

Foto: Jošt Gantar, Turizem Radovljica
Foto: Jošt Gantar, Turizem Radovljica

Po ogledu gradu Kamen se lahko po cesti vrnete nazaj v Begunje ali pa nadaljujete po poti nad gradom skozi zeleno dolino Draga, ter se nato v Begunje vrnete po poti na drugi strani potoka.

Kratek izlet

Izlet vam bo vzel nekaj lahkotnih ur – odvisno, koliko časa se boste zadržali na posamezni točki. Dolžina poti je 7,7 km in spada med lahke pohodniške poti, saj boste v vsej dolžini naredili le 160 metrov višinske razlike.


Več informacij o poti ter drugih zanimivosti v tem koncu Slovenije, pa najdete v TIC Begunje ter na spletni strani radolca.si.

 

 

(Visited 272 times, 2 visits today)