LOGO_LUPA_web

Kravji bal ter praznik sira in vina v Bohinju

september 14, 2016
Kravji bal v Bohinju (Foto: Mitja Sodja)
17. in 18. septembra bo Bohinj prava izbira za izlet – v soboto bo tu namreč Praznik sira in vina, v nedeljo pa znameniti Kravji bal.
Bohinjski sir (Foto: TD Bohinj)
Bohinjski sir (Foto: TD Bohinj)

Gurmanski vikend oddih: bohinjski sir in vino

Bohinj je že dolga leta priznan po planšarstvu in svojem siru. Namen kulinaričnega dogodka dan pred Kravjim balom je še povečati prepoznavnost Bohinja po dobrotah, ki jih nudi. “V lokalnih gostilnah ali visoko v planinah, sir bo vedno nosil dober glas daleč naokrog, pravijo v Bohinju, kjer si želijo, da si vzamemo vikend za gurmanski oddih.
Čakajo nas degustacije sira, mlečnih izdelkov in vina ter različnih specialitet, vse izdelke pa bomo lahko tudi kupili. Za zabavo bodo poskrbeli harmonikarski orkester, folklorne skupine Bohinja, Poljanski orgličarji, starodobni kolesarji, Ženska klapa Volosko iz Hrvaške, pevec Anzhe in Godba Bohinj, za otroke pa pripravljajo tudi delavnice.
Kravji bal letos že 60. po vrsti
Kravji bal je najstarejša prireditev v Bohinju. Do petdesetih let je bil to praznik prdvsem za domačine, ki so se skupaj
s planšarji in gostinci veselili ob koncu turistične in pašne sezone. Na turističnem društvu Bohinj, ki letos prireditev organizira že 60-ič, povedo: “Na Kravjem balu sodelujejo planšarji in majerji, ki z višje ležečih planin privedejo okrašene trope živine in na ramenih prinesejo ‘basengo’ – vse, kar potrebujejo za izdelavo sira in druge stvari, ki so
potrebne za življenje na planini.” Dodajo, da v idiličnem Ukancu vedno poskrbijo za bogat program z dobrim ansamblom, folkloro in godbo na pihala ter za dobro domačo hrano in pijačo.
LesEnDemo2016
Med drugim bo na Kravjem balu možno videti tudi prikaz sodobne priprave in rabe lesa za kurjenje (žage, vitli, cepilniki, kotli …)
(Visited 43 times, 1 visits today)