LOGO_LUPA_web

Kraška vas Pliskovica

september 7, 2018
Foto: arhiv TIC Sežana

Pliskovica je vas na Krasu, v občini Sežana, nekako na polovici poti med Dutovljami in Komnom. Pliskovica ima danes dobrih sto hišnih številk in nekaj čez 250 prebivalcev. Okoli vasi so prostrani vinogradi, ki povezujejo Kraško vinsko cesto.

“Prav tako, kot že dolgo ni več skrivnost, da znamo iz grozdja pridelati prvovrstni teran, ni skrivnost niti to, da naše čebele pridno obiskujejo živo pisane kraške travnike in gmajne,” povedo v Visit Kras.

Čebelja nedelja v Pliskovici, arhiv: TIC Sežana
Čebelja nedelja v Pliskovici, arhiv: TIC Sežana

Kamen

Kamen, ki ga na Krasu ne manjka, znamo prav lepo klesati in obdelovati, kar boste opazili takoj, ko boste zakorakali med kamnite kraške domačije. V vasi je doma kamnosek Jernej Bortolato, ki iz kraškega kamna izdeluje izdelke umetnostne obrti in darila. Pri njem si lahko ogledamo razstavni prostor, občasno pa prireja tudi kamnoseške delavnice, na katere se lahko prijavimo.

Foto: TIC Sežana
Foto: TIC Sežana

Ime je vas dobila po ptici

Nekoliko nenavadno pa kljub temu prijetno zveneče ime ima vas Pliskovica. “Pliska pravimo drobni ptičici, beli pastirici, ki v vasi in okoli nje najde primerno okolje za preživetje. Njen živahen značaj je bil verjetno povod, da so pastirji, ki naj bi pred stoletji prvi naselili te kraje, enako živahne ovce in koze imenovali Pliska,” pojasnijo. Tako naj bi ptice in ovce dale ime vasi, ki je danes ena večjih sredi prostrane kraške planote, le slabih 10 kilometrov od obale Jadranskega morja.

Pliskovica, arhiv TIC Sežana, foto Andrej Peunik
Pliskovica, arhiv TIC Sežana, foto Andrej Peunik

Pliskina pot

Po okolisi vasi so uredili kraško učno pot imenovano Pliskina pot. Kraška učna pot nosi ime in oznako ovčke Pliske, speljana pa je po vasi in okoliškem planotastem svetu. V dolžini 6 kilo0metrov vodi med dolgimi kamnitimi zidovi, mimo obdelanih vrtač in pastirskih hišk, čez kraško gmajno in ob pašnikih , kjer se še pase živina. Ob poti spoznamo kako narava oblikuje podobo kraške krajine in kako jo pri tem dopolnjuje Kraševec, ko se trudi kamniti svet obdelati in na njem preživeti.

Pliskina pot, arhiv TIC Sežana, foto Marija in Laura
Pliskina pot, arhiv TIC Sežana, foto Marija in Laura

V vasi se tudi veliko dogaja

Vsako leto Pliskovljani prirejajo dan Odprtih “borjačev”. Na ta dan pometejo svoje borjače, obesijo drenove metle na “prtone” in na stežaj odprejo vrata obiskovalcem ter jim predstavijo življenje Kraševcev, svoja obrtniška znanja in izdelke ter na pokušino ponudijo dobrote svojih kmetij.

Za dobro vzdušje in dogajanje v vasi skrbi tudi Mladinski hotel Pliskovica, na Slamčevi domačiji, ki je zaradi svoje arhitekturne vrednosti zaščitena kot kulturni spomenik.

Mladinski hostel Pliskovica, arhiv TIC Sežana
Mladinski hostel Pliskovica, arhiv TIC Sežana

“Prenočite v preko 400 let stari hiši, ki je kljub obnovi ohranila dušo kraške domačije. Sprostite se na zaprtem dvorišču, zasajenim z zelišči, sadnim drevjem in sivko, ki deluje intimno in pomirjujoče. Pogled na jutranjo meglico, ki se dviga iz doline, in na okoliške hribe pričara nepozabno jutro. Vse to le 15 minut od morja, na Krasu, v deželi terana in pršuta,” vabijo domačini.

Vaške znamenitosti:

  • Cerkev Svetega Tomaža
  • Lipa pred cerkvijo
  • Vaški vodnjak
  • Latnik evropskega prijateljstva
  • Mladinski hotel Pliskovica

 

Vir: Visit Kras, pliskovica.si

(Visited 245 times, 1 visits today)