LOGO_LUPA_web

Kosijev dom na Vogarju (1054 m)

oktober 11, 2018
Foto: PD Železničar

Slovenci smo veliki ljubitelji gora. Kam se v planinah zateči na dobro malico in kje prenočiti, ko gremo na večdnevno turo?

Kosijev dom stoji na planini Vogar v Fužinskih planinah, severno od Bohinjskega jezera. Koča je odprta od junija do konca septembra, v zimskem delovnem času pa lahko za večje najavljene skupine in po dogovoru dom odprejo tudi čez teden.

V 11 sobah je 45 postelj, na dveh skupnih ležiščih pa 18 ležišč. »Zadnjih nekaj let se v našem domu obisk povečuje, tako da je priporočljivo bivanje rezervirati vsaj teden ali dva pred prihodom. Drugače pa nikoli nobenega planinca ne pustimo pod vedrim nebom – za vsakega se najde postelja, četudi pride do doma pozno ponoči,« pove Darko Oblak, podpredsednik PD Želežničar, ki skrbi za kočo. V vsaki etaži so stranišča in umivalnice, v novem delu doma pa tudi v vseh sobah. Dom ima centralno ogrevanje, tekočo vodo, fotovoltaični sistem in agregat za elektriko in mobitel. Ob koči je boks za pse, tako da so dobrodošli tudi gosti, ki s seboj pripeljejo hišnega ljubljenčka.

Za prste oblizniti: Gosti predvsem pohvalijo štruklje in jabolčni štrudelj. Oskrbnik Igor in kuharica Ani pa goste tudi malo ‘pocrkljata’ s kakšno dobroto, ki ni običajna za planinske koče. »Za recept pa bo treba na Vogar, saj je kuharica tam že od začetka junija,« doda Oblak.

»Planinci, ki prihajajo in pri nas ostajajo, so najbolj navdušeni, da nudimo tudi manjše sobe za dve ali tri osebe in da se je v domu možno tudi oprhati in to brezplačno.«

Zanimivejše ture:

  • Planina Vodični vrh: ura in pol

  • Planina Viševnik, mimo Pršivca: tri ure

  • Spomenik padlim planincem železničarjem: 10 minut

  • koča na Planini pri jezeru – 2h

  • razgledna točka – 5 min (te ne sme zamuditi noben obiskovalec Vogarja)

kosijev-dom-2


Glede odprtosti koč, vremena v gorah in varnosti dostopa ne zagotavljamo aktualnih informacij. Pred odhodom v gore se obrnite na posamezno kočo ali na Planinsko zvezo Slovenije: www.pzs.si.

(Visited 92 times, 1 visits today)