LOGO_LUPA_web

Kolesarjenje ob Muri, Dravi in Donavi – pot po evropski Amazonki

maj 12, 2017
Dravska kolesarska pot (Foto: Tomo Jeseničnik, vir: slovenia.info)

Od Alp do Panonske nižine se vzdolž največjega rečnega sistema srednje Evrope razprostira kolesarska pot, ki jo velja prevoziti.

Ob Muri, Dravi in Donavi, ki predstavljajo eno največjih evropskih biosfer, lahko s kolesa občudujemo raznolikost pokrajine, kulture in kulinarike petih srednjeevropskih držav. Kolesarska pot je speljana vzdolž privlačnih zgodovinskih mest, postavljenih v kontekst kulturne in rečne pokrajine.

Sončni zahod na Muri (Foto: ZTK Beltinci, Zlatko Gnezda, vir: slovenia.info)
Sončni zahod na Muri (Foto: ZTK Beltinci, Zlatko Gnezda, vir: slovenia.info)

Tu lahko odkrivamo izjemno biotsko raznovrstnost ob najdaljšem naravnem rečnem sistemu v srednji Evropi, opazujemo naravo, se ohladimo v reki, sledimo vodnemu toku in – pozabimo vsakodnevne skrbi.

Socialno gospodarski projekt za trajnostni turizem

Cilj čežmejnega zaščitenega območja in biosfernega rezervata Mura-Drava-Donava je oblikovanje trajnostnega turizma, pomembnega dejavnika regijskega gospodarskega razvoja in spodbujanje lokalnega prebivalstva k identifikaciji z bogastvom narave. Gre namreč za socialno-gospodarski projekt razvoja biosfernega rezervata v sodelovanju z WWF-jem in EuroNaturjem z namenom spodbujanja in vzpostavljanja čezmejne kolesarske poti, edinstvene za kolesarski turizem.

Pot ob Muri, Dravi in Donavi (vir: amazon-of-europe.com)
Pot ob Muri, Dravi in Donavi (vir: amazon-of-europe.com)

Tako imenovana kolesarska pot po evropski Amazonki povezuje kolesarske poti v regiji in pri projektu združuje nevladne in turistične organizacije, agencije za razvoj regije, oblasti za zaščitena območja in lokalne skupnosti vseh petih držav v regiji s skupnim ciljem razvoja turizma in ohranjanja narave. In nas vabi na kolo!

 

Živa M. Brecelj

Vir: amazon-of-europe.com

(Visited 78 times, 1 visits today)