LOGO_LUPA_web

Dravska kolesarska pot (Foto: Tomo Jeseničnik, vir: slovenia.info)

Kolesarjenje ob Muri, Dravi in Donavi – pot po evropski Amazonki

maj 12, 2017

Od Alp do Panonske nižine se vzdolž največjega rečnega sistema srednje Evrope razprostira kolesarska pot, ki jo velja prevoziti.

Ob Muri, Dravi in Donavi, ki predstavljajo eno največjih evropskih biosfer, lahko s kolesa občudujemo raznolikost pokrajine, kulture in kulinarike petih srednjeevropskih držav. Kolesarska pot je speljana vzdolž privlačnih zgodovinskih mest, postavljenih v kontekst kulturne in rečne pokrajine.

Sončni zahod na Muri (Foto: ZTK Beltinci, Zlatko Gnezda, vir: slovenia.info)
Sončni zahod na Muri (Foto: ZTK Beltinci, Zlatko Gnezda, vir: slovenia.info)

Tu lahko odkrivamo izjemno biotsko raznovrstnost ob najdaljšem naravnem rečnem sistemu v srednji Evropi, opazujemo naravo, se ohladimo v reki, sledimo vodnemu toku in – pozabimo vsakodnevne skrbi.

Socialno gospodarski projekt za trajnostni turizem

Cilj čežmejnega zaščitenega območja in biosfernega rezervata Mura-Drava-Donava je oblikovanje trajnostnega turizma, pomembnega dejavnika regijskega gospodarskega razvoja in spodbujanje lokalnega prebivalstva k identifikaciji z bogastvom narave. Gre namreč za socialno-gospodarski projekt razvoja biosfernega rezervata v sodelovanju z WWF-jem in EuroNaturjem z namenom spodbujanja in vzpostavljanja čezmejne kolesarske poti, edinstvene za kolesarski turizem.

Pot ob Muri, Dravi in Donavi (vir: amazon-of-europe.com)
Pot ob Muri, Dravi in Donavi (vir: amazon-of-europe.com)

Tako imenovana kolesarska pot po evropski Amazonki povezuje kolesarske poti v regiji in pri projektu združuje nevladne in turistične organizacije, agencije za razvoj regije, oblasti za zaščitena območja in lokalne skupnosti vseh petih držav v regiji s skupnim ciljem razvoja turizma in ohranjanja narave. In nas vabi na kolo!

 

Živa M. Brecelj

Vir: amazon-of-europe.com

(Visited 62 times, 1 visits today)