Foto: TIC Polzela

Jesenski izlet v Polzelo

oktober 5, 2018

Pokrajina si je že odela živopisno jesensko obleko, a to še ne pomeni, da lahko pozabimo na raziskovanje naše pokrajine. Tokrat vas vabimo na izlet v Polzelo.

 

Foto: TIC Polzela
Foto: TIC Polzela

Najprej si ogledamo grad Komenda na Polzeli. Nekoč strateško pomembna stavba rodbine polzelskih vitezov Helensteinov se prek svojih lastnikov prvič omenja že leta 1149. V 13. stoletju je za pol tisočletja prešla v roke Malteškega viteškega reda, ki je s svojim poslanstvom bistveno vplival na življenje ljudi v kraju. Takrat se je gradu prijelo ime Komenda, ki pomeni upravno enoto redovne posesti.

 

V Sloveniji sta bili še dve postojanki, komendi Malteškega viteškega reda – Melje pri Mariboru in Komenda pri Kamniku. V 16. stoletju je bila med temi tremi komenda na Polzeli najmočnejša. V poznejših obdobjih je grad doživljal različno usodo, vendar s svojo dominantno lego ter stavbno-zgodovinskimi značilnostmi predstavlja pomemben kulturni in zgodovinski spomenik. Leta 2011 je grad Komenda po temeljiti prenovi zažarel v vsej svoji veličini.

 

V gradu nas tako pozdravi:

– antični lev iz 1. stoletja

– najstarejši objekt Polzele – romanski stolp

– gotska soba – poročna dvorana

– prezentirana soba pesnice in pisateljice Neže Maurer z njenimi osebnimi predmeti

– najstarejša horizontalna sušilnica hmelja v Sloveniji – obnovljena v sklopu Ekomuzeja, hmeljarstva in pivovarstva Slovenije (VIT Polzela)

– razstava eksponatov Malteškega viteškega reda.

 

Po ogledu gradu je čas za kosilo in dobrote Polzele bomo okušali v gostilnici Malteški hram, kjer domuje tudi grajska kulinarika.

Malteški hram - sladica

Malteški hram hrana
Foto: TIC Polzela

Pot nas nato vodi do Muzejske zbirke starih traktorjev, največje v Sloveniji, ki je last Ernesta Obermayerja. Najstarejši traktor je iz leta 1940. Zbirka je posebna zato, ker so vsi traktorji v voznem stanju.

Foto: TIC Polzela
Foto: TIC Polzela

Nato se bomo sprehodili do graščine Šenek in skozi park, zasajen z drevesi, med njimi so nekatera stara več kot 100 let.

 

Na koncu pa nas domačini povabijo še v trgovinico tovarne nogavic Polzela, katere dolga tradicija sega vse do leta 1927. V 50. letih prejšnjega stoletja je tovarna izdelala prve nogavice iz umetne svile, ki so bile velik modni hit tistega časa.

 

 

(Visited 15 times, 1 visits today)

Preberite tudi:

Foto: Občina Škofja Loka
Stara slovenska mesta, okrašena v čarobnost

...  Kljub prijetni toplini doma pa prija tudi skok na izlet – v praznično ali zimsko čarobnost starih slovenskih mest ...

Foto: arhiv STIK
Evropske destinacije odličnosti: Laško

Že deseto leto zapored teče projekt EDEN – European Destinations of Excellence, ki je namenjen promociji evropskih destinacij, ki lahko pomembno p ...

Foto: Zavod Ivana Cankarja
Po poti Cankarjeve mladosti

"Hodite, kjer je hodil Cankar. Kjer je na svoj prvi šolski dan padel v veliko lužo. Kjer je zapravil groš, zanj pravo bogastvo, za dateljne in ugot ...

Foto: Igor Baloh - parin
Robidišče – najzahodnejša slovenska vas

Na kaj vas asociira ime vasi Robidišče? Zagotovo na robide, po katerih ima kraj prav zares ime. A poleg tega je to tudi najzahodnejša vas v Sloveni ...