LOGO_LUPA_web

Foto: TIC Polzela

Jesenski izlet v Polzelo

oktober 5, 2018

Pokrajina si je že odela živopisno jesensko obleko, a to še ne pomeni, da lahko pozabimo na raziskovanje naše pokrajine. Tokrat vas vabimo na izlet v Polzelo.

 

Foto: TIC Polzela
Foto: TIC Polzela

Najprej si ogledamo grad Komenda na Polzeli. Nekoč strateško pomembna stavba rodbine polzelskih vitezov Helensteinov se prek svojih lastnikov prvič omenja že leta 1149. V 13. stoletju je za pol tisočletja prešla v roke Malteškega viteškega reda, ki je s svojim poslanstvom bistveno vplival na življenje ljudi v kraju. Takrat se je gradu prijelo ime Komenda, ki pomeni upravno enoto redovne posesti.

 

V Sloveniji sta bili še dve postojanki, komendi Malteškega viteškega reda – Melje pri Mariboru in Komenda pri Kamniku. V 16. stoletju je bila med temi tremi komenda na Polzeli najmočnejša. V poznejših obdobjih je grad doživljal različno usodo, vendar s svojo dominantno lego ter stavbno-zgodovinskimi značilnostmi predstavlja pomemben kulturni in zgodovinski spomenik. Leta 2011 je grad Komenda po temeljiti prenovi zažarel v vsej svoji veličini.

 

V gradu nas tako pozdravi:

– antični lev iz 1. stoletja

– najstarejši objekt Polzele – romanski stolp

– gotska soba – poročna dvorana

– prezentirana soba pesnice in pisateljice Neže Maurer z njenimi osebnimi predmeti

– najstarejša horizontalna sušilnica hmelja v Sloveniji – obnovljena v sklopu Ekomuzeja, hmeljarstva in pivovarstva Slovenije (VIT Polzela)

– razstava eksponatov Malteškega viteškega reda.

 

Po ogledu gradu je čas za kosilo in dobrote Polzele bomo okušali v gostilnici Malteški hram, kjer domuje tudi grajska kulinarika.

Malteški hram - sladica

Malteški hram hrana
Foto: TIC Polzela

Pot nas nato vodi do Muzejske zbirke starih traktorjev, največje v Sloveniji, ki je last Ernesta Obermayerja. Najstarejši traktor je iz leta 1940. Zbirka je posebna zato, ker so vsi traktorji v voznem stanju.

Foto: TIC Polzela
Foto: TIC Polzela

Nato se bomo sprehodili do graščine Šenek in skozi park, zasajen z drevesi, med njimi so nekatera stara več kot 100 let.

 

Na koncu pa nas domačini povabijo še v trgovinico tovarne nogavic Polzela, katere dolga tradicija sega vse do leta 1927. V 50. letih prejšnjega stoletja je tovarna izdelala prve nogavice iz umetne svile, ki so bile velik modni hit tistega časa.

 

 

(Visited 25 times, 1 visits today)

Preberite tudi:

Foto: Občina Kozje
Na Kozjansko – po poteh gradov in trgov

...  Nastran Za tokratni izlet smo izbrali Kozjansko ter si podrobneje ogledali kraj Kozje, ki je eno ...

Foto: @danflyingsolo Instagram
Vipavska dolina tudi pozimi

Vipavska dolina je vabljiva vse leto. "Zanimiva je v vsakem letnem času in v vsakem vremenu, vselej ponuja obilo priložnosti za drugačna doživetja ...

Foto: Polona Kus
Po Poti kulturne dediščine v Žirovnico

Petra Nastran Spomin na našega največjega pesnika, dr. Franceta Prešerna, lahko jutri počastite s pohodom po Poti kulturne dediščine Žirovnica ...

Fotografije: Katarina Mravlja
Porezen – med Gorenjsko in Primorsko

Petra Nastran So vrhovi, ki so manj opazni, manj obljudeni pa tudi njihove fotografije na družabnih omrežjih redkeje opazimo. A prav taki so večkr ...