LOGO_LUPA_web

Jesenske zgodbe

oktober 20, 2016
Čas vina, buč, kostanja, odpadlega listja in čarovnic odpira številne zanimive zgodbe …

 

Martinovanje v Ljubljani

Prva novembrska sobota bo tudi v prestolnici v znamenju martinovega. Ta dan bo mestno jedro zaživelo z vinom in kulinariko. Ulice bodo polnile stojnice in vinarji iz vse Slovenije, vinska pot se bo vila vse od Mestnega trga do Tromostovja. Pester kulturno-umetniški program bo dodatno poživil prav poseben dogodek – iz Ljubljanice bodo dvignili vinski zaklad, ki so ga tja shranili poleti. Martinovanje bo, kot se spodobi, posvečeno tudi mlademu vinu, tokrat štajerskih vinarjev. Za degustacijo obiskovalci potrebujemo uraden kozarec prireditve, ki ga lahko kupimo na informacijskih stojnicah.

 

Martinovanje v Ljubljani
Martinovanje v Ljubljani

Poklon jeseni v Mariboru

Martinovanje v Mariboru je največje enodnevno martinovanje pri nas. Na trgu Leona Štuklja se bodo letos jeseni poklonili 11. novembra, vinsko kulinarično ponudbo pa bo nadgradil kulturno-zabavni program. Pokušali bomo lahko domačo kulinariko in štajerska vina, krstili bodo mošt, prišli bodo vinska kraljica, brači, folkloristi, splavarji, predstavniki vinskih redov in bratovščin – ti bodo obhodili mestno jedro, s seboj pa nosili jesenske pridelke in dobrote ter se na ta način zahvalili jeseni. S tem dogodkom se bo zaključil tudi Festival Stare Trte.

 

Poklon jeseni v Mariboru
Poklon jeseni v Mariboru

 

Vinski hrami Vipavske doline

Okoli martinovega se na široko odprejo vinski hrami Vipavske doline in izrekajo dobrodošlico obiskovalcem vse do časa okoli božiča. Trgatev se zaključuje; Vipavci pravijo, da je pridelka morda malo manj, bo pa zato toliko boljši. O vipavskih presežkih se bomo lahko prepričali na številnih prireditvah, ki se bodo v tem času zvrstile. Ob koncih tedna se bodo predstavila naselja s svojo kulturno, umetniško in vinsko ponudbo. Poleg odprtih hramov bo nekaj tudi organiziranih martinovanj, udeležili se bomo lahko različnih pohodov in še več zanimivosti pripravljajo na Vipavskem.

 

Vinski hrami Vipavske doline
Vinski hrami Vipavske doline

 

Čarovniški pohod med vinogradi Svečinskih in avstrijskih kmetij

 

‘HelloVINO’ čarovniški pohod, sedaj že kar tradicionalni, poteka zadnjega oktobra med vinogradi Svečinskih in avstrijskih kmetij. Gre za enega izmed številnih pohodov Vinotour projekta. Vinotour je prva mednarodna pot nordijske hoje med vinogradi, ki je nastala v sodelovanju med Turističnim društvom Svečina in sosednjo občino Ratsch an der Weinstrasse v Avstriji. Sestavljena je iz poti, ki peljejo preko dvorišč slovenskih in avstrijskih vinogradniških kmetij. Posebnost teh poti je, da jih lahko prehodimo poljubno in jim prilagajamo dolžino. Poti so tri, vsaka nosi svojo barvo. Rdeča je dolga 11 kilometrov, pohodnika pa pelje mimo 17 postav v približno treh urah. Oranžna se vije 22 kilometrov mimo 25 postaj, vzame pa približno štiri ure in pol časa. Modra pot je najdaljša, dolga 27 kilometrov s prav toliko postajami, pohodniki pa jo premagajo v šestih urah. Naj bo namig za aktiven vikend izlet.

 

Čarovniški pohod
Čarovniški pohod

Razstava buč in okrasnega zelja

Vse do konca oktobra si v Arboretumu Volčji Potok lahko ogledamo razstavo buč in okrasnega zelja. V lonce in parkovne grede so zasadili okrasno zelje, ki ga lahko obiskovalci, malo za šalo, malo zares, če se jih poloti lakota, tudi zaužijejo. Letošnja tema razstave so sicer prevozna sredstva – buče vseh oblik in velikosti lahko občudujemo na lesenih vozovih. V času jesenskih počitnic za otroke pripravljajo delavnico izrezovanja buč. Te buče pa bodo oživele na zaključnem oktobrskem dogodku, ko bodo razsvetlile drevored in ustvarile začarani park.

 

untitled1_0000_volcji-potok
Arboretum Volčji potok

 

Simčičevo vino med petimi najboljšimi na svetu

 

Steven Spurrier, britanski vinski strokovnjak, eden izmed treh najbolj cenjenih na svetu, je za revijo Decanter naredil izbor najboljših vin lanskega leta. Med petimi najboljšimi po njegovem okusu se je znašlo tudi vino briškega vinarja Marjana Simčiča. Gre za vino, pridelano iz sušenega grozdja rebule, ki je poimenovano Leonardo, letnik 2009. Marjana Simčiča smo vprašali, kaj mu pomenijo tovrstni uspehi. »Nagrade in priznanja svetovnih kritikov so le potrditev pravilne vizije in kakovosti. S tem me le še dodatno spodbujajo pri nadaljevanju dela. Pridelati visokokakovostno avtorsko vino ni projekt enega letnika, tukaj so pomembne večletne izkušnje, ogromno raziskovanja in tudi tveganje. To, da je Spurrier naše vino uvrstil med pet najboljših belih vin sveta, je do zdaj naš največji uspeh. Mislim pa, da tudi za slovensko vinarstvo,« pravi Simčič. Doda še, da je bilo vino Leonardo pred leti izbrano kot vino leta v Veliki Britaniji, po izboru njihovih sommelierev. Leonardo je dobil tudi prestižno nagrado Regionaly Trophy na ocenjevanju vinske revije Decanter pred štirimi leti.

 

(Visited 51 times, 1 visits today)