LOGO_LUPA_web

Gremo na slovenski Dunaj?

maj 9, 2018

Dunaj je veliko bližje, kot si mislite – še posebno, če vas premamijo posebnosti vasi nad Krškim, ki se imenuje enako kot avstrijska prestolnica. A vas se menda ne imenuje tako po veliko bolj slavnem soimenjaku, temveč po besedi keltskega izvora dun – ki pomeni zemlja.

DSCN0838

Vinogradi in urejeni vrtovi

Slovenski Dunaj premore le ducat hiš razmetanih po strmih bregovih. Hiše zaradi okoliških vinogradov spominjajo na zidanice in nekatere so tudi bile zgrajene za potrebe vinogradništva. Vrtovi so prav zgledno urejeni in na kakšnem boste uzrli celo miniaturno cerkvico!  Izdelal jih je eden najstarejših vaščanov Adolf Gomilšek – Dolfi.

DSCN0840

 

Zdravilna pot

V bližnjem gozdu lahko obiščete več energetskih točk. Označene so s kamni, simboli in količki, pa tudi s starimi pismenkami (runami). Vsaka točka deluje na eno izmed energijskih središč – čaker v človeškem telesu. Zadrževanje ob njih pomaga k boljšemu zdravju in odpravljanju različnih težav.  A potrebna je previdnost: priporoča se obisk enkrat tedensko in zadrževanje na posameznem vrtincu največ do deset minut.  Če ste v dvomih, za navodila povprašajte domačine.

DSCN0844

Za močna energijska polja so verjetno vedeli že v davnih časih. Arheološke najdbe kažejo na to, da so tod živeli Kelti. Tudi Rimljani so našli pot vrh razglednih gričev. Na njih so v primeru nevarnosti  kurili opozorilne kresove, ki so se vrstili vse do tedanje Celeie. Območje energetskih vrtincev vrh 386 metrov visokega hriba je zaradi strmih bregov naravno zavarovano s treh strani in takšne kraje so od prazgodovine naprej radi uporabljali za utrjene naselbine – gradišča. Za Kelte pa je znano, da so se radi naseljevali na pozitivnih energijskih točkah. Pot povezuje sedem različnih točk.

 

Igor Fabjan

Foto: Igor Fabjan

 

(Visited 54 times, 1 visits today)