Gora Oljka

februar 22, 2019
Foto: Petra Nastran
Petra Nastran

Do začetka koledarske pomladi je še slab mesec, a prav nič zimsko vreme nas s soncem in visokimi temperaturami že vabi, da se podamo raziskovat nove kotičke naše dežele. Tokrat smo jo mahnili na Štajersko in na poti proti Savinjski dolini se nam je že od daleč ponosno kazala Gora Oljka, ki s svojima dvema zvonikoma privablja poglede in kraljuje nad Polzelo.

Foto: Petra Nastran
Foto: Petra Nastran

Cerkev na Gori Oljki

Gora Oljka leži na nadmorski višini 733 metrov ter leži vzhodno od Šmartnega ob Paki. Na vrhu stoji cerkev svetega Križa iz 18. stoletja, ki so jo zgradili na živi skali. Ima dva 38 metrov visoka zvonika, ki obdajata 21 metrov visoko pročelje. Ime je hrib dobil po sliki Jezusa na Oljski gori, slikarja Fortunata Berganta. Oltar je izdelal kipar Ferdinand Gallo. Cerkev se danes uvršča med veličastne baročne spomenike. Gora se kot Križna Gora prvič omenja že leta 1243.

Foto: Petra Nastran
Foto: Petra Nastran

Izhodišče ter pot

Na Goro Oljko vodi več poti in mi smo si tokrat izbrali daljšo, ki vodi iz Podvina pri Polzeli čez vrh Vimperk. Avto pustimo na primernem kraju ter se napotimo v vas, kjer kmalu opazimo markacije. Hodimo po kolovozu, nato pa stopimo na strmejšo pešpot, ki nas pripelje do cerkve na Vimperku oz. Vinskem vrhu. Vpišemo se v knjižico obiskov, ter nadaljujemo pot po poti, ki se nekaj časa spušča. Sledi hoja po prijetnem terenu, kmalu pa na drevesu opazimo pot, ki vodi do rojstne hiše pesnice Neže Maurer.

Foto: Petra Nastran
Foto: Petra Nastran

Spremljajo nas prostrani razgledi na Spodnjo Štajersko, gremo mimo kužnega znamenja ter uživamo v neokrnjeni naravi. Ker pot ni kratka, se razveselimo pogleda na cerkev, ki bo naš cilj. Kmalu rumeno lepotico zagledamo pred sabo, naredimo še zadnji vzpon ter si ob Domu poiščemo prostor za počitek.

Foto: Petra Nastran
Foto: Petra Nastran

Dom na Gori Oljki je odprt vsak dan, razen ponedeljka. Med pestrim izborom jedi smo si izbrali nekaj okrepčilnega – na svoj račun pridejo mesojedci, vegeterijanci ter sladkosnedi. Med jedjo smo se nasončili ter občudovali neskončno pokrajino pod nami. Zares lep dan – ob priliki se zagotovo še vrnemo.

Foto: Petra Nastran
Foto: Petra Nastran

 

(Visited 268 times, 1 visits today)