LOGO_LUPA_web

Golica v maju v objemu narcis in s pestro vsebino

april 29, 2018

Golica je 1836 m visok vrh v Zahodnih Karavankah, ki se nahaja severno od Jesenic. Z vrha je lep razgled na Avstrijsko Koroško, Julijske Alpe ter Ljubljansko kotlino.V dveh urah in pol njeno pobočje dosežete iz vasi Planina pod Golico. Okrepčali se boste lahko tudi v Koči na Golici, ki leži na 1582 metrih nad morjem.

Narcise ali ključavnice

golica

Vrh je najbolj znan po gorskih narcisah, ki cvetijo konec aprila in maja, odvisno od temperatur. Domačini tem nežnim rožam pravijo ključavnice, ker cvetovi žuželkam na dopuščajo opraševanja. Narcise v zadnjem času ogroža sodobno kmetijstvo s strojno obdelavo tal in umetnimi gnojili, zato se je njihovo število precej skrčilo – najdemo jih le še v Prekmurju, v dolini zgornje Kolpe ter na Kočevskem.

golica

Poleg narcis pa tu rasteta še gorski dimek in alpski lisičjak. Do leta 1957 so njena pobočja domačini kosili, sedaj pa se na njih pasejo ovce.

Svetovno znana polka

Golica je dala ime tudi eni najbolj prepoznavnih polk, Avsenikovi »Na Golici«, ki naj bi bila največkrat predvajana instrumentalna skladba na svetu, po njej so ustvarili preko 600 priredb. Glasbo zanjo je napisal Slavko Avsenik, aranžma Vilko Ovsenik, skladbo pa je leta 1954 posnel in prvič predvajal Gorenjski kvartet.

golica

Nova sezona na Golici z bogatimi vsebinami

Člani planinskega društva Jesenice  v svoji koči letos poleg stalne skrbi za gostoljubnost, dobro počutje in dobro ponudbo pripravljajo nekaj novosti, ki bodo marsikomu popestrile in obogatile hojo na ta  priljubljen vrh v Karavankah. Kočo so uradno odprli 1. maja. Že na predvečer praznika, 30. aprila, so pripravili  tradicionalno kresovanje.

golica

“Letos bosta nova  oskrbnika Valerija Povšnar- Kavčič in Dušan Kavčič. 19. maja bodo v koči odprli Info točko, kjer bodo na voljo najrazličnejše informacije za planince. 26. maja  bodo  v okviru majskih prireditev v Planini pod Golico izvedli tematski botanični pohod na Golico. Udeleženci bodo ob spremstvu planinskih vodnikov pohod začeli v Savskih jamah. Pot jih bo vodila mimo Korlnovega rova, po novo urejeni planinski poti na vrh Golice. V koči bo sledilo predavanje o bogastvu botanike na tem območju, o tem bodo pripravili zloženko. V koči bo na ogled nova razstava o zgodovini Golice. Pri društvu so letos razpisali natečaj za najboljšo fotografijo Golice in njene okolice. Trajal bo vso letno sezono, podrobnosti so na voljo na  spletni strani društva. Poleg tega bodo pri društvu že pred prvomajskimi prazniki odprli Kočo pri izviru Soče v Trenti,” še povedo na PD Jesenice.

IMG_5475

Pomlad je v polnem razcvetu, zato se le podajte raziskovat ta konec Slovenije, se nadihat svežega zraka in če boste imeli srečo, se v koči na Golici mogoče celo zavrtite ob zvokih istoimenske polke.

Petra Nastran

Foto: PD Jesenice

 

(Visited 68 times, 1 visits today)