Foto: arhiv STIK

Evropske destinacije odličnosti: Laško

december 13, 2018

Že deseto leto zapored teče projekt EDEN – European Destinations of Excellence, ki je namenjen promociji evropskih destinacij, ki lahko pomembno prispevajo k večji prepoznavnosti regij s trajnostnim in okolju prijaznim turizmom.

Petra Nastran
Foto: Boris Vrabec
Foto: Boris Vrabec

Sotočje dobrega

Laško pri promociji uporablja tudi naziv »Sotočje dobrega« in je leta 2013 prejelo naziv Evropske destinacije odličnosti ter Zelene destinacije.

Tu se nahaja zdravilna termalna voda, katere dobrodejne lastnosti so poznali že stari Rimljani. Pravijo, da je tu tudi zelo dobra energija, kar skupaj ustvarja idealne pogoje za ugodne wellness učinke v termalnem zdravilišču.

Za vsakogar nekaj

V Laškem je v pristnem duhu ohranjeno staro mestno jedro. Vreden ogleda je grad, ki skupaj s cerkvami in muzeji pripoveduje zgodbe iz preteklosti. Spoznali boste ljubezensko zgodbe Frederika II. Celjskega in Veronike Deseniške. Duha zgodovine boste začutili v nekdanji kartuzijanski cerkvi v Jurkloštru, katera je z edinstvenim kamnitim zvonikom vključena v projekt Transromanika, ki povezuje najlepše evropske primerke iz obdobja romanike.

Tu ne boste mogli zgrešiti bogate tradicije pivovarstva in čebelarstva ter za to področje značilnih jedi iz pregrete smetane.

V okolici mesta se boste lahko razgibali s pohodi med hribi in dolinami, vinogradi ter gozdovi. Poiščite zloženke o planinskih in tematskih poteh, se naučite jahanja, spoznajte se s splavarjenjem, ribolovom ter poletite z jadralnim padalom.

Foto: Boris Vrabec
Foto: Boris Vrabec

Dogajanje

Laško je za obisk zanimivo celo leto, kjer lahko obiščete eno izmed številnih prireditev, razstav in športnih tekem. Najbolj znana prireditev je Pivo in cvetje v mesecu juliju, ki poteka vse od leta 1964. V tem času pa seveda ne morete mimo sproščanja v toplih termah.

Foto: Herman Čater
Foto: Herman Čater
(Visited 109 times, 2 visits today)

Preberite tudi:

Foto: Petra Nastran
Planota Komna v snegu

Na planoti Komna, ki se dviga zahodno nad Bohinjskim jezerom, lahko doživimo pravo zimsko pravljico, se naužijemo lepih razgledov, hkrati pa se pogr ...

Foto: Marko Pleško
Sprehod po zimski Škofji Loki

Petra Nastran Nekateri kraji pozimi dobijo nek skrivnostni nadih in to zagotovo velja za Škofjo Loko, leta 1987 razglašeno za kulturni spomenik. To ...

IMG_1919
Vas Grabče

Tako življenjske kot prave poti v življenju nas včasih vodijo v kraje, ki jih sami ne bi odkrili in nam tako pokažejo še drugo plat, ki je, če j ...

IMG_3542
Decembrski sončni zahod na Viševniku

Včasih se je zjutraj tako lepo še malo zaviti med tople rjuhe in si privoščiti kakšno uro spanca dalj. Sončni vzhod nam bo s tem ušel, a še ve ...