LOGO_LUPA_web

Foto: arhiv STIK

Evropske destinacije odličnosti: Laško

december 13, 2018

Že deseto leto zapored teče projekt EDEN – European Destinations of Excellence, ki je namenjen promociji evropskih destinacij, ki lahko pomembno prispevajo k večji prepoznavnosti regij s trajnostnim in okolju prijaznim turizmom.

Petra Nastran
Foto: Boris Vrabec
Foto: Boris Vrabec

Sotočje dobrega

Laško pri promociji uporablja tudi naziv »Sotočje dobrega« in je leta 2013 prejelo naziv Evropske destinacije odličnosti ter Zelene destinacije.

Tu se nahaja zdravilna termalna voda, katere dobrodejne lastnosti so poznali že stari Rimljani. Pravijo, da je tu tudi zelo dobra energija, kar skupaj ustvarja idealne pogoje za ugodne wellness učinke v termalnem zdravilišču.

Za vsakogar nekaj

V Laškem je v pristnem duhu ohranjeno staro mestno jedro. Vreden ogleda je grad, ki skupaj s cerkvami in muzeji pripoveduje zgodbe iz preteklosti. Spoznali boste ljubezensko zgodbe Frederika II. Celjskega in Veronike Deseniške. Duha zgodovine boste začutili v nekdanji kartuzijanski cerkvi v Jurkloštru, katera je z edinstvenim kamnitim zvonikom vključena v projekt Transromanika, ki povezuje najlepše evropske primerke iz obdobja romanike.

Tu ne boste mogli zgrešiti bogate tradicije pivovarstva in čebelarstva ter za to področje značilnih jedi iz pregrete smetane.

V okolici mesta se boste lahko razgibali s pohodi med hribi in dolinami, vinogradi ter gozdovi. Poiščite zloženke o planinskih in tematskih poteh, se naučite jahanja, spoznajte se s splavarjenjem, ribolovom ter poletite z jadralnim padalom.

Foto: Boris Vrabec
Foto: Boris Vrabec

Dogajanje

Laško je za obisk zanimivo celo leto, kjer lahko obiščete eno izmed številnih prireditev, razstav in športnih tekem. Najbolj znana prireditev je Pivo in cvetje v mesecu juliju, ki poteka vse od leta 1964. V tem času pa seveda ne morete mimo sproščanja v toplih termah.

Foto: Herman Čater
Foto: Herman Čater
(Visited 117 times, 1 visits today)

Preberite tudi:

Foto: Ana Pogačar, ARHIV: Zavod za turizem, šport in kulturo Kamnik
Sv. Primož nad Kamnikom

Včeraj se je tudi koledarsko začela pomlad in po enakonočju je zdaj vsak dan do poletnega solsticija malo daljši. Vreme pa kot naročeno za nabira ...

Malica za dva v Beer Pubu (Foto: Beer pub)
Beer pub – na pivo ali “malco” v Kranju

Izleti z vlakom po Gorenjski znajo zbuditi apetit in najlažje si je malico privoščiti direktno na kranjski železniški postaji, kjer se nahaja piv ...

Foto: Sašo Kočevar
Loški grad in Loški muzej

Petra Nastran Iz centra Škofje Loke smo se tokrat napotili proti Loškemu gradu iz 13. stoletja, kjer ima svoje prostor Loški muzej. Ta hrani štev ...

Netopirji v Županovi jami, foto Simon Jere
Po sledeh vodomca: Županova jama in druge zanimivosti

Slovenija je tudi pod zemljo prepredena  z mnogimi čudovitimi stvaritvmi, ki pa so tako ali drugače skrite očem. Eden takih jamskih draguljev je t ...