LOGO_LUPA_web

Dražgoše – sončna vas

september 14, 2018
Foto: David Sipoš

Z začetkom meteorološke jeseni se dnevi občutno skrajšajo ter pogrešati začnemo sončne ure. A poletje si lahko podaljšamo tudi z obiskom krajev, ki imajo sonca občutno več skozi celo leto, in eden izmed takih je vas Dražgoše, šest kilometrov oddaljena od Železnikov. Leži na južnih terasastih pobočjih Jelovice, ki se tudi pozimi v soncu kopajo precej dalj časa od nižje ležečih krajev Selške doline.

Foto: Rok Pintar
Foto: Rok Pintar

Stičišče cest

Vas leži na približno 800 do 900 metrov nad morjem in na vzhodu vas cesta vodi proti Jamniku, Kropi ter naprej proti Bledu, na jugu proti Železnikom ter Škofji Loki, severna Primorska pa se odpre proti Podbrdu, kjer se začenja občina Tolmin.

Foto: Rok Pintar
Foto: Rok Pintar

Ugodna klima

Dražgoška gora vasi nudi zavetje pred hladnimi vetrovi, zato je podnebje primerno za kmetovanje – gojenje krompirja, krme, žita ter sadnega drevja. Prebivalci pa se poleg živinoreje ukvarjajo še z izkoriščanjem lesnega bogastva v prostranih gozdovih. V Dražgoški gori so nekdaj kopali rudo bobovec, v vasi pa kuhali oglje. Tega danes ni več, si pa lahko utrip nekdanjih časov pogledate v muzeju v Domu Cankarjevega bataljona, kjer boste izvedeli tudi zgodbo vasi, ki se je tu pisala v času druge svetovne vojne.

Foto: David Sipoš
Foto: David Sipoš

Lego in primerne vremenske razmere Dražgoš radi izkoriščajo jadralni padalci, ki so svoji odskočišči našli prav nad vasjo in pa višje na Dražgoški gori.

Tradicija

Vas je poznana po izdelovanju medenih kruhkov, ki nosijo ime Dražgoški kruhek. Podarjajo se ob posebnih priložnostih in so umetelno oblikovani s tradicionalnimi elementi.

Foto: David Sipoš
Foto: David Sipoš

Nekaj mojstrov se ukvarja tudi z izdelavo skodel (po domače »šinklnov«), s katerimi vračajo prvinskost zidanim kozolcem, ki so tako zelo značilni za te kraje.

Vaščani so ponosni na novo cerkev Sv. Lucije, ki je bila po porušenje stare cerkev leta 1942, zgrajena leta 1966. Oblikoval jo je arhitekt Tone Bitenc, freska in okna pa so delo Staneta Kregarja.

Foto: Rok Pintar
Foto: Rok Pintar

 

Dražgoše se bodo kmalu odele v toplo jesensko preobleko, zato se podajte raziskati ta konec Slovenije, kjer boste našli mir, domačnost ter čisto naravo.

 

Petra Nastran

 

 

 

(Visited 72 times, 1 visits today)