LOGO_LUPA_web

Foto: Mirko Bijuklič, www.slovenia.info

Destinacije EDEN: Posočje

november 14, 2018

Že deseto leto zapored teče projekt EDEN – European Destinations of Excellence, ki je namenjen promociji zmagovalk in finalistk mreže ter tudi manjšim destinacijam, ki lahko pomembno prispevajo k večji prepoznavnosti vseh slovenskih regij. V projekt so vključene destinacije, ki ponujajo trajnostni, okolju prijazen turizem.

Letošnji projekt EDEN se je začel s 1. septembrom in bo trajal do konca februarja 2020, v tem času pa bodo tudi na Slovenski turistični organizaciji izvajali različne aktivnosti in obiskovalce povabili tudi na raziskovanje manj znanih krajev po Slovenji.

Bele gore in zelene reke

Kot drugo destinacijo EDEN za Landlustom predstavljamo Dolino Soče, ki vabi s svojo čistostjo, odmaknjenostjo ter smaragdno Sočo. Edinstven svet v objemu Julijskih Alp, Triglavskega narodnega parka ter bisera slovenskih rek – Soče. Tu boste našli reke, soteske, slapove, jezera, zdravilne izvire ter jame.

Foto: Tomo Jeseničnik, www.slovenia.info
Foto: Tomo Jeseničnik, www.slovenia.info

Nekatera izmed vodnih bogastev: slap Kozjak, slap Boka, Tolminska korita in korita Mlinarice, Velika korita Soče, slap Virje, Šunikov vodni gaj, jezero pri Mostu na Soči, Rabeljsko in Krnsko jezero, jezero v Lužnici, izvir Soče, reki Nadiža in Idrijca, potoka Šunik in Lepenjica.

Tolminska korita (Foto: Boris Pretnar, www.slovenia.info)
Tolminska korita (Foto: Boris Pretnar, www.slovenia.info)

Tri občine in nešteto “outdoor” aktivnosti

Posočje, ki obsega občine Bovec, Kobarid in Tolmin, je najbolj priljubljena outdoor destinacija v Sloveniji, kjer lahko vsak obiskovalec najde nekaj za svojo dušo ter telo. To so lahko vodna doživetja s kajakom, raftingom ali canyoningom, kolesarjenje, pohodi – na vrhove Julijcev, po Soški poti ali raziskovalni pohodi po krajih Soške fronte. Na svoj račun boste prišli tudi ljubitelji adrenalina, če se boste prepustili skokom z jadralnim padalom ali se v soteski Učja spustili po najdaljšem zipline-u v tem delu Evrope.

Foto: Iztok Medja, www.slovenia.info
Foto: Iztok Medja, www.slovenia.info

Bogata zgodovina

Ljubitelji zgodovine boste pretekle čase spoznavali v Kobariškem muzeju, svoji zgodbi pripovedujeta Napoleonova most v Kobaridu in na Nadiži. Ne boste spregledali trdnjave Kluže, cerkve na Javorci ter šestih muzejev na prostem in vojaških pokopališč, ki jih povezuje Pot miru. V neke druge čase pa se lahko popeljete z muzejskim vlakom po bohinjski železnici.

Foto: Mirko Bijuklič, www.slovenia.info
Foto: Mirko Bijuklič, www.slovenia.info

 

Petra Nastran

(Visited 44 times, 1 visits today)

Preberite tudi:

Foto: Občina Kozje
Na Kozjansko – po poteh gradov in trgov

Petra Nastran Za tokratni izlet smo izbrali Kozjansko ter si podrobneje ogledali kraj Kozje, ki je eno najstarejših ter glavno naselje na Kozjanskem ...

Foto: @danflyingsolo Instagram
Vipavska dolina tudi pozimi

Vipavska dolina je vabljiva vse leto. "Zanimiva je v vsakem letnem času in v vsakem vremenu, vselej ponuja obilo priložnosti za drugačna doživetja ...

Foto: Polona Kus
Po Poti kulturne dediščine v Žirovnico

Petra Nastran Spomin na našega največjega pesnika, dr. Franceta Prešerna, lahko jutri počastite s pohodom po Poti kulturne dediščine Žirovnica ...

Fotografije: Katarina Mravlja
Porezen – med Gorenjsko in Primorsko

...  vredno je bilo! Na meji med Gorenjsko in Primorsko Eden takih skritih biserov je Porezen, ki leži na meji med Gorenjsko in ...