Foto: Mirko Bijuklič, www.slovenia.info

Destinacije EDEN: Posočje

november 14, 2018

Že deseto leto zapored teče projekt EDEN – European Destinations of Excellence, ki je namenjen promociji zmagovalk in finalistk mreže ter tudi manjšim destinacijam, ki lahko pomembno prispevajo k večji prepoznavnosti vseh slovenskih regij. V projekt so vključene destinacije, ki ponujajo trajnostni, okolju prijazen turizem.

Letošnji projekt EDEN se je začel s 1. septembrom in bo trajal do konca februarja 2020, v tem času pa bodo tudi na Slovenski turistični organizaciji izvajali različne aktivnosti in obiskovalce povabili tudi na raziskovanje manj znanih krajev po Slovenji.

Bele gore in zelene reke

Kot drugo destinacijo EDEN za Landlustom predstavljamo Dolino Soče, ki vabi s svojo čistostjo, odmaknjenostjo ter smaragdno Sočo. Edinstven svet v objemu Julijskih Alp, Triglavskega narodnega parka ter bisera slovenskih rek – Soče. Tu boste našli reke, soteske, slapove, jezera, zdravilne izvire ter jame.

Foto: Tomo Jeseničnik, www.slovenia.info
Foto: Tomo Jeseničnik, www.slovenia.info

Nekatera izmed vodnih bogastev: slap Kozjak, slap Boka, Tolminska korita in korita Mlinarice, Velika korita Soče, slap Virje, Šunikov vodni gaj, jezero pri Mostu na Soči, Rabeljsko in Krnsko jezero, jezero v Lužnici, izvir Soče, reki Nadiža in Idrijca, potoka Šunik in Lepenjica.

Tolminska korita (Foto: Boris Pretnar, www.slovenia.info)
Tolminska korita (Foto: Boris Pretnar, www.slovenia.info)

Tri občine in nešteto “outdoor” aktivnosti

Posočje, ki obsega občine Bovec, Kobarid in Tolmin, je najbolj priljubljena outdoor destinacija v Sloveniji, kjer lahko vsak obiskovalec najde nekaj za svojo dušo ter telo. To so lahko vodna doživetja s kajakom, raftingom ali canyoningom, kolesarjenje, pohodi – na vrhove Julijcev, po Soški poti ali raziskovalni pohodi po krajih Soške fronte. Na svoj račun boste prišli tudi ljubitelji adrenalina, če se boste prepustili skokom z jadralnim padalom ali se v soteski Učja spustili po najdaljšem zipline-u v tem delu Evrope.

Foto: Iztok Medja, www.slovenia.info
Foto: Iztok Medja, www.slovenia.info

Bogata zgodovina

Ljubitelji zgodovine boste pretekle čase spoznavali v Kobariškem muzeju, svoji zgodbi pripovedujeta Napoleonova most v Kobaridu in na Nadiži. Ne boste spregledali trdnjave Kluže, cerkve na Javorci ter šestih muzejev na prostem in vojaških pokopališč, ki jih povezuje Pot miru. V neke druge čase pa se lahko popeljete z muzejskim vlakom po bohinjski železnici.

Foto: Mirko Bijuklič, www.slovenia.info
Foto: Mirko Bijuklič, www.slovenia.info

 

Petra Nastran

(Visited 35 times, 2 visits today)

Preberite tudi:

Foto: Občina Škofja Loka
Stara slovenska mesta, okrašena v čarobnost

...  na Ptuju, s spektakularnim prižigom luči in prihodom Ledene kraljice že 30. novembra. Okrašeno nebo nad starim mestnim jedrom je ...

Foto: arhiv STIK
Evropske destinacije odličnosti: Laško

...  deseto leto zapored teče projekt EDEN – European Destinations of Excellence, ki je namenjen promociji ...  dobrega« in je ...

Foto: Zavod Ivana Cankarja
Po poti Cankarjeve mladosti

"Hodite, kjer je hodil Cankar. Kjer je na svoj prvi šolski dan padel v veliko lužo. Kjer je zapravil groš, zanj pravo bogastvo, za dateljne in ugot ...

Foto: Igor Baloh - parin
Robidišče – najzahodnejša slovenska vas

Na kaj vas asociira ime vasi Robidišče? Zagotovo na robide, po katerih ima kraj prav zares ime. A poleg tega je to tudi najzahodnejša vas v Sloveni ...