Deljenje prevozov odslej tudi po morju

oktober 22, 2019
foto: Jaka Ivančič

Nova aplikacija Wayv bo omogočila iskanje in ponujanje morskih prevozov med uporabniki. Osnovni namen projekta je razviti prometne povezave med kraji ob slovenskem morju med potniki in lastniki plovil.

Naslednje leto bo zaživela inovativna aplikacijska platforma, s katero bo mogoče iskati in ponujati morske prevoze. Aplikacija Wayv bo povezala potnike in lastnike plovil ter tako omogočala prevoz z različnih točk slovenske obale. Sistem je zasnovan po vzoru kopenskega sistema Uber s prilagoditvami na morski prevoz. Vsa komunikacija in plačila bodo potekali preko aplikacije, kar bo omogočalo nadzor, hkrati pa bo tudi varneje in zanesljiveje za uporabnike. Gre za inovativen pristop, ki se do sedaj na našem območju ni mogel razviti na zasebni iniciativi, saj je potencialnih ponudnikov in povpraševanja premalo.

Nova ponudba za turiste in domačine

Danes je bila v Strunjanu novinarska konferenca, na kateri so o projektu spregovorili mag. Igor Novel, direktor Turističnega združenja Portorož, Mitja Vatovec, direktor podjetja Emigma d. o. o., Katja Kavšek iz podjetja Emigma d. o. o., mag. Patricija Gržinič s Turističnega združenja Portorož in Arturo Steffé, Ribištvo Domenico Steffe, Arturo Steffé, s. p. Osnovni namen projektne ideje je razviti prometne povezave med kraji ob slovenskem morju, kar bi omogočilo dodaten vir prihodka ribičem in obstoječim ponudnikom morskih prevozov. Gre tudi za razbremenitev obstoječih prometnih tokov po kopnem ter lažjo in regulirano dostopnost do zavarovanih območij. Deljenje morskih prevozov in usmerjanje potnikov na dovoljenja pristajalna mesta bi razbremenilo morje s plovili ter tako prispevalo k ohranjanju narave. Projektna ideja predvideva ustrezna izobraževanja. Poseben modul izobraževanja bo namenjen trajnostnemu in okolju prijaznemu ravnanju z odpadki in drugimi človeškimi dejavniki, ki bi lahko potencialno ogrožali okolje. Mag. Igor Novel: »Povpraševanja po morskih prevozih je precej. Skoraj tri četrtine vseh obiskovalcev nas obišče prav zaradi morja in si tudi želijo različnih doživetij, povezanih z morjem. Nove ponudbe pa se bodo zagotovo razveselili tudi domačini.«

Wavy

Ključni rezultat projekta bo aplikacijska platforma Wayv, ki bo omogočala usklajevanje morskih prevozov na slovenski obali, preko nje pa bodo potekala tudi vsa plačila za prevoze. »Gre za inovativen projekt, saj nikjer v tujini nismo našli podobnih primerov. Aplikacija bo uporabniku prijazna, na voljo pa bo v štirih jezikovnih različicah,« je povedal Mitja Vatovec. Za uporabnike mobilnih naprav z operacijskim sistemom Android bo aplikacija na voljo od junija 2020, za operacijski sistem iOS pa približno leto kasneje. Projekt se je pričel aprila letos in bo trajal do konca avgusta 2021.

Na prvem mestu bo varnost

Varnost bo na prvem mestu, zato bodo obvezni pogoji za prevoznike ustrezen izpit in oprema ter sklenjeno zavarovanje potnikov. Prevoze bodo lahko izvajali samo tisti z registrirano gospodarsko dejavnostjo. »Bojazen, da bo lahko prevoze izvajal čisto vsak, je povsem odveč. Velik poudarek bo na varnosti, ne samo za uporabnike aplikacije, temveč na primer tudi za kopalce, ki bodo v bližini vstopnih in izstopnih mest,« je povedal Arturo Steffè.

V okviru projekta so za ribiče in druge potencialne prevoznike predvidena tudi brezplačna izobraževanja. Ob izvajanju strokovnih tečajev bo izpostavljena tudi okoljska odgovornost.

Skupna vrednost projekta znaša 199.823,60 evrov, od tega bosta 145.385,92 evrov sofinancirali Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Morski prevozi Wayv bodo najprej na voljo le v slovenskem morju, ne izključujejo pa, da bi se projekt v prihodnosti razširil tudi na sosednje obmorske države.

 

Vir: TD Portorož

(Visited 48 times, 2 visits today)