Dan odprtih vrat v Škocjanskem zatoku

marec 2, 2018
Foto: Bojana Lipej

Zima ni le čas smučanja, sankanja in ostalih aktivnosti, povezani z uživanjem na snegu. Je tudi čas za odkrivanje stvari, ki nam v toplejših mesecih mogoče uidejo ali pa si zanje ne vzamemo časa. Če bi radi spoznali še kaj drugačnega, potem je ta konec tedna idealen za izlet v bližino Kopra, v Škocjanski zatok, kjer bo v soboto potekal Marčevski dan odprtih vrat.

Foto: Jošt Gantar, vir: STO
Foto: Jošt Gantar, vir: STO

Kjer se mešata sladka in slana voda …

Škocjanski zatok je bil nekoč morski zaliv, ki se je zamočviril zaradi zasipanj rečic Badaševice in Rižane. Tu se mešata sladka ter slana voda, zaradi česar nastaja somornica, in je največje polslano somornično mokrišče v Sloveniji. Nastanek tega območja je sicer tesno povezan z mestom Koper, ki je bil nekdaj otok, s celino povezan s solinami. Leta 1957 je bil zgrajen 900 metrov dol nasip od mesta do izliva Rižane, a na območju ni zrasla načrtovana industrijska cona, ampak je le-to od leta 1998 zaščiteno. Od leta 1999 z območjem upravlja Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije.

Foto: Jaka Ivančič, STO
Foto: Jaka Ivančič, STO

Laguna, ki je dom številnim živalskim in rastlinskim vrstam

Tri četrtine 122 hektarov velikega rezervata predstavlja polslana laguna, ki je dom številnih redkih živalskih in rastlinskih vrst. Med rastlinami so najbolj znane slanuše, ki so prilagojene na sol v zraku in na tleh. Med najbolj ogroženimi pticami lahko opazimo čapljico, nočno in čopasto čapljo, grahasto tukalico, močvirskega martinca, črnoglavega galeba in tamariskovko.

Foto: Jošt Gantar, vir: STO
Foto: Jošt Gantar, vir: STO

Ornitologi so tu v zadnjih letih zasledili kar 245 vrst ptic, od tega 60 % vseh opazovanih ptic v Sloveniji, ki so tu po obsežni prenovi parka našle svoje bivališče.

Dan odprtih vrat

V soboto se v okviru Dneva odprtih vrat lahko prepustimo pestremu dnevnemu dogajanju: se podučite, kako se obročkajo ptice ali pa jih opazujete iz opazovalnice. V centru za obiskovalce bomo imeli možnost z lupo opazovati predmete iz naravnega rezervata, na stojnicah bo predstavljena tudi konoplja in pokušina izdelkov iz nje. Tisti, ki imajo radi neposreden stik z živalmi, pa se bodo razveselili sprehoda in predstavitve dela s kamarškimi konji ter se seznanili z njihovo vlogo v parku.

Foto: Tomaž Mihelič
Foto: Tomaž Mihelič

Čeprav hladna, se je vseeno že začela meteorološka pomlad in poučen izlet na Obalo je več kot dobrodošel.

Petra Nastran

(Visited 41 times, 2 visits today)