Cerkniško jezero – eden najlepših izletov v naravo

april 7, 2017
Foto: Jošt Gantar, vir: slovenia.info

Ste vedeli, da je Cerkniško jezero na Notranjskem devet mesecev na leto največje jezero v Sloveniji? To velja za obdobje, ko je njegova celotna površina pod vodo.

Foto: Darinka Mladenovic, vir: slovenia.info
Foto: Darinka Mladenovic, vir: slovenia.info

Glede na letni čas ponuja vrsto različnih aktivnosti

Cerkniško jezero je eno največjih presihajočih jezer v Evropi. Vsako leto se pojavi na kraškem polju, ujetem med Javorniki na eni ter Bloško planoto in Slivnico na drugi strani. Jezero presiha v mesecu maju in juniju, včasih pa tudi v zimskem času. V suhem delu leta jezero izgine, tako da lahko na istem kraju veslamo, ribarimo, se sprehajamo in kosimo travnik. V obdobju, ko je jezero polno vode, je priljubljena točka surfarjev in veslačev, pozimi, ko površina vode zamrzne, lahko na njegovi ledeni ploskvi drsamo, v sušnem obdobju pa si privoščimo čudovite dolge sprehode. Najbolj vznemirljiv je pogled na suhe požiralnike.

Sprehod po jezeru ali okoli njega v neokrnjeni naravi je en najlepših izletov v naravo. Tu živi 276 vrst ptic, kar je polovica vseh evropskih vrst, 45 vrst sesalcev in leta 125 vrst dnevnih metuljev.

Prvič omenjeno že v antiki, še danes se tu vzdržuje poplavne travnike

S presihajočim Cerkniškim jezerom je že od nekdaj povezan tudi človek. Od kamene dobe dalje se z jezerom in njegovo okolico preživljajo ljudje, saj je bogato z ribami in divjadjo. Lokalni prebivalci so skupaj z naravo sooblikovali značilno krajino na vlažnih tleh jezerske kotanje in z vzdrževanjem poplavnih travnikov še danes zagotavljajo življenjski prostor ogroženim rastlinam in živalim.

Foto: Aleš Fevžer, vir: slovenia.info
Foto: Aleš Fevžer, vir: slovenia.info

Cerkniško jezero je prvič omenjeno že v antiki, na zemljevidih Evrope pa se pojavlja vse od 15. stoletja. V njegovo delovanje se je prvi poglobil Janez Vajkard Valvasor, kar mu je prineslo članstvo v londonski Kraljevi družbi.

Jezeru posvečen muzej – Jezerski hram

Cerkniškemu jezeru, temu svetovnemu čudežu narave, je družina Kebe iz Dolenjega Jezera posvetila muzej Jezerski hram. Glavna atrakcija muzeja je živa maketa Cerkniškega jezera, s pomočjo katere lahko spoznamo polnjenje in praznjenje jezera. Na ogled je tudi multimedijska uprizoritev posnetkov jezera v vseh letnih časih in obisk etnološkega parka s predmeti, ki so prebivalcem objezerskih vasi lajšali življenje ob stalno spreminjajoči se gladini vode.

 

Živa M. Brecelj

Vir:  notranjski-park.si

(Visited 129 times, 1 visits today)