Cerje na Krasu: gremo po poti miru!

marec 26, 2017

Cerje je vzpetina nad Mirnom, od koder se odpira nepozaben razgled na Tržaški zaliv Kras, Vipavsko dolino, furlanske nižine, Gorico, Brda in najvišje vrhove Julijskih Alp. Na vrhu Cerja stoji monumentalni petnadstropni spomenik, posvečen braniteljem slovenske zemlje.

Uredili razgledno točko

V sklopu Strateškega projekta za trajnostno upravljanje naravnih virov in teritorialno kohezijo je urejena dostopna pot in razgledna točka, kjer stoji Pomnik braniteljem slovenske zemlje. Tako so obiskovalcem še bolj približali razgledno točko in jim omogočili lažji dostop do raziskovanja bogate zgodovinske dediščine.

Z naložbo, vredno 3.114.000 evrov pa je bilo vzpostavljeno tudi tesno strateško sodelovanje med različnimi ustanovami in skupinami na območju Krasa, ki jim je skupno ohranjanje naravne, kulturne in zgodovinske dediščine ter enotna prepoznavnost kraškega okolja.

Pot miru po Krasu do čudovitih razgledov

Mimo Cerja vodi lepo označena Pot miru po Krasu, do njega so pa že vsaj od začetka prve svetovne vojne vodile makadamske poti. Na tem območju so potekale ene od najbolj krvavih bitk soške fronte. Pomnik braniteljem slovenske zemlje stoji na razglednem vrhu Cerje na zahodnem robu kraške planote, od koder se odpira širok pogled na severni del Jadranskega morja, Furlanijo, Dolomite, Julijske Alpe in Vipavsko dolino. Pobuda za skrbno premišljeno lokacijo in vsebinsko zasnovo tega monumentalnega spomenika vsem tistim, ki so se na tem ozemlju borili in padli, je nastala v rodoljubni organizaciji TIGR.

Spomenik je zasnovan kot sedemetažni stolp oziroma trdnjava, ki s svojo vsebino povezovuje preteklost s prihodnostjo. V sedmih etažah se bo lahko obiskovalec sprehodil skozi različna prelomna obdobja slovenske zgodovine – od prazgodovine do obdobij svetovnih vojn, vojne za osamosvojitev Slovenije, do zadnje etaže z razgledno ploščadjo, ki simbolizira pogled v prihodnost.

Kljub temu, da muzejska zbirka še nastaja, je od odprtja multimedijske razstave o soški fronti ob mednarodnem dnevu miru, 21. septembra 2013, pomnik odprt za javnost.

Neokrnjena narava, poti za pohodnike, kolesarje in tudi konjenike

Poti miru na Krasu v neposredni bližini Pomnika nas po mirnih, neokrnjenih predelih kraške planote vodijo na ogled najzanimivejših spomenikov in drugih objektov iz pestre zapuščine prve svetovne vojne. Speljane so daleč proč od glavnih prometnic, po obstoječih kolovozih, stezah in nekdanjih vojaških cestah.
Vse poti so urejene in označene, primerne za pohodnike, kolesarje in tudi konjenike. Obiskovalci lahko izbirajo med manj ali bolj zahtevnimi izleti in se podajo na daljšo ali krajšo pot po planoti, od koder se odpirajo čudoviti razgledi na morska prostranstva in alpske vrhove. Po dolgem sprehodu pa si lahko privoščimo dobrote v eni od domačih kraških gostiln.

Živa M. Brecelj

Foto: Občina Miren-Kostanjevica

Vir: www.100letprve.si, www.eu-skladi.si, kraji.eu, www.tdcerje.si

(Visited 503 times, 1 visits today)