LOGO_LUPA_web

Brinjeva gora (nad Zrečami)

februar 27, 2019
Foto: TIC Zreče
Petra Nastran

Ne le Gorenjska, tudi drugi predeli Slovenije nam nudijo hribe ter možnosti za aktivno preživljanje prostih trenutkov. Tokrat se zapeljemo v Zreče, ki pod obronki Pohorja leži v zgornjem delu Dravinjske doline. Parkiramo na avtobusni postaji ali pri eni zmed šol v Zrečah, ter se napotimo čez reko Dravinjo in se usmerimo v hrib pred nami.

Foto: TIC Zreče
Foto: TIC Zreče

V daljavi nas pozdravljajo zvoniki treh cerkva na Brinjevi gori. Nekaj časa hodimo po asfaltu, nato pa preidemo na gozdno stezo. Mi smo si ogledali Marijino ter Nežino cerkev, že želimo daljši izlet, pa se lahko prej ali ali potem odpravimo še do Martinove.

Arheološko najdišče

Območje je tudi arheološko najdišče in sodi med prve višinske naselbine ter je obstajalo že vso mlajšo kameno dobo in preživelo mnoge nižinske naselbine. Arheološke najdbe v začetku šestdesetih let so odkrile, da je tu življenje potekalo že 3 do 5 tisoč let pred našim štetjem. Najdeno so bile prazgodovinske lončenine, bronastodobna gomila, žarno grobišče ter poznoantični in slovanski grobovi. Najdemo tudi ostanke gradov – Freudenberg na Brinjevi gori, Jamnik in Lušperk v Zrečah.

Foto: Petra Nastran
Foto: Petra Nastran

Za romarje, pohodnike ter alpiniste

Brinjeva gora leži na nadmorski višini 630 metrov ter velja za najpomembnejšo romarsko pot v zgornji Dravinjski dolini. Marijino cerkev iz 18. stoletja, ki je najmlajša od treh cerkva na njej, so včasih imenovali Male Višarje. Je priljubljena pohodniška točka, nanjo pa vodi tudi alpinistična plezalna smer »Boštjanova pot«.

Foto: Petra Nastran
Foto: Petra Nastran

Kako dober občutek, ko človek spet odkrije nekaj novega, pri tem pa ga narava bogata obdari z lepotami, razgledi, svežim zrakom in toplim soncem. Zato si le upajte in naredite korak tja, kamor ga še niste.

(Visited 596 times, 3 visits today)