LOGO_LUPA_web

Foto: arhiv Turizma Škofja Loka

Blegoš

januar 25, 2019

V dneh, ko v dolini večkrat vztraja megla, je vzpon na višje ležeče kraje nekaj najboljšega, kar si lahko podarite. Sredogorje je v vseh letnih časih hvaležen cilj, saj zanj ne potrebujete veliko opreme; če pa ste zjutraj dovolj zgodnji, ste lahko do kosila že nazaj. En tak čudovit dan nam je bil podarjen tudi na Blegošu, ki se je lesketal v svežem snegu.

Foto: Izidor Jesenko
Foto: Izidor Jesenko

Veliko poti

Blegoš je 1562 metrov visok vrh, ki se nahaja med Selško in Poljansko Soro. Do njega vodi veliko poti, npr. iz Leskovice, Čabrač, Martinj Vrha, Črnega Kala, Volake ali Tuškovega Griča. Po najkrajši boste na vrhu že v uri in pol, najdaljša pa vam vzame tudi več kot tri ure.

Iz Leskovice

Za tokratni izlet smo si izbrali vas Leskovica v Poljanski dolini, do katere pridemo iz Škofje Loke, preko Gorenje vasi in Hotavelj. S parkirišča se usmerimo na cesto, ki nas pripelje v gozd, kjer sledimo smernim tablam v smeri zavetišča gorske straže na Jelencih. Kolovoz se nato vzpenja rahlo proti desni ter nas po nekaj korakih pripelje do križišča, kjer se nam z desne priključijo tisti, ki so prišli z Volake. Kmalu pridemo do zavetišča gorske straže, nato pa hodimo skozi lep smrekov gozd. Pridemo do gozdne ceste, ter zavijemo desno proti koči.

Foto: arhiv Turizma Škofja Loka
Foto: arhiv Turizma Škofja Loka

Od koče še vzpon do vrha

A koča še ni naš pravi cilj, saj nas do njega loči še kar nekaj metrov strmine, s katero opravimo v času, ki ga dopušča naša kondicija. V pol ure boste zagotovo na vrhu, ki vas bo osupnil s svojim prostranim razgledom na vse strani: na Polhograjsko hribovje, Golake, Kojco, Porezen, Julijske Alpe, Ratitovec, Karavanke ter Kamniško Savinjske Alpe.

(Visited 209 times, 1 visits today)