Foto: Jošt Gantar, STO

5 očarljivih briških vasic

Goriška brda ležijo ob slovensko-italijanski meji in so geografsko del Posočja. So dvajset kilometrov oddaljena od Jadranskega morja, ki znatno vpliva na njihove podnebne značilnosti in daje ugodne pogoje za gojenje sadja, ki je že v svojem polnem razcvetu.

Tu najdemo veliko vasi, v katerih se lahko nadihamo zgodovine, pomlad pa je v teh krajih še posebno vabljiva. Izbrali smo 5 vasic, ki kar kličejo na izlet!

Goriška Brda so v tem pomladnem času pravi rajski vrt, ki vabi s svojim opojem vonjev, cvetov ter prebujajočega se življenja. Izkoristite pomladni dan ter se podajte raziskovat ta del Primorske, kjer boste zagotovo začutili neke druge čase.

Vipolže

Foto: Tomo Jeseničnik, STO
Foto: Tomo Jeseničnik, STO

Vipolže so znane po starem gradiču iz 11. stoletja, ki predstavlja enega najlepših primerkov grajske arhitekture med renesanso in barokom. Nekdaj je bil reprezentančna vila ter lovski dvorec goriških grofov, danes pa v njem potekajo različne prireditve. Vas ima tudi ohranjen mlin, ki je deloval še v 90-ih letih prejšnjega stoletja.

Kojsko

Foto: Jošt Gantar, STO
Foto: Jošt Gantar, STO

Kojsko se ponaša s širokim razgledom od Alp do Jadrana, kraj pa je bil vse do 1. svetovne vojen gospodarsko in kulturno središče Brd. Na vzpetini nad vasjo stoji cerkev Sv. Križa iz leta 1500, ki je bila včasih znan romarski kraj, zdaj tu vsako leto priredijo praznik Sv. Križa s procesijo. Pod vzpetino izvirajo številni studenci.

Šmartno

Foto: Aleš Fevžer, STO
Foto: Aleš Fevžer, STO

Pesnik Alojz Gradnik je vas Šmartno opisal kot ‘orlovsko gnezdo’, ki ponosno stoji na razgledni vzpetini. Slikovito vas krasi pet ohranjenih stolpov, ki jih je moč videti že od daleč. Je arhitekturni biser ter kulturi spomenik, ki so ga strokovno obnovili v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja. Ime je vas dobila po cerkvi Sv. Martina, največji cerkvi v Brdih. V vasi si med drugim lahko ogledamo različne razstave v Hiši kulture in Briško hišo, tradicionalen dom z ognjiščem.

Medana

Foto: Boris Pretnar, STO
Foto: Boris Pretnar, STO

V Medani sta se v isti hiši rodila pesnika Alojz Gradnik in Ludvik Zorzut, ki sta oba opisovala lepoto življenja v Brdih, s tem da je slednji pesnikoval v bolj narečnem jeziku. Tu najdemo mnogo gostišč in vinskih kleti z vrhunskimi vini. Vasica ima kulturni utrip – pri vinarjih vabijo na ogled zbirke likovnik del, nastale na slikarskih kolonijah MMMarta, avgusta pa tu potekajo Dnevi poezije in vina.

Višnjevik

Foto: STO
Foto: STO

Višnjevik naj bi dobil ime po višnjah, v eni redkih briških vasi brez cerkve pa je bila nekdaj najstarejša graščina v Brdih, Rittersberg, katere ostankov ni več. Tu spoznamo zgodbo tukajšnje rebule, v pisnih virih prvič omenjene leta 1336, ki je nekdaj veljala za najboljšo. Društvo rebule ta konec tedna pripravlja Praznik rebule in oljčnega olja, v nedeljo (15. aprila) pa v Višnjevik vabi Pohod med oljkami in vinogradi, ki nas popelje po lepotah Višnjevika, Krasnega in Gradnega.

 

Petra Nastran

 

Preberite tudi:

Foto: Marjan Artnak, www.slovenia.info
Polfinalisti Sejalec 2018: SloveniaBears

Znani so polfinalisti natečaja Sejalec 2018: BIG BERRY Luxury Lifestyle Resort, Kulinarični festival November Gourmet, Od rude do kapljic živega sr ...

Foto:  David Sipoš
Dražgoše – sončna vas

Z začetkom meteorološke jeseni se dnevi občutno skrajšajo ter pogrešati začnemo sončne ure. A poletje si lahko podaljšamo tudi z obiskom kraje ...

Foto: pot-pastirskih-skratov.si
Polfinalisti Sejalec 2018: Pot pastirskih škratov na Krvavcu

Znani so polfinalisti natečaja Sejalec 2018: BIG BERRY Luxury Lifestyle Resort, Kulinarični festival November Gourmet, Od rude do kapljic živega sr ...

Foto: arhiv TIC Sežana
Kraška vas Pliskovica

Pliskovica je vas na Krasu, v občini Sežana, nekako na polovici poti med Dutovljami in Komnom. Pliskovica ima danes dobrih sto hišnih številk in n ...