LOGO_LUPA_web

20. kostanjev praznik v Rodiku: športno, zabavno in slastno!

oktober 11, 2019
Foto: TD Rodik

Turistično društvo Rodik in Krajevna skupnost Rodik to nedeljo vabita na 20. kostanjev praznik v Rodiku.

Tradicionalno kuhanje v bakrenih kotlih se bo začelo ob 10. uri  z zborom kuharjev, ki bodo pripravili joto iz kislega zelja in kisle repe, golaž z njoki, vampe s polento, pasulj, pregarske gobe s polento, mešan golaž s krompirjem, bobiče, bograč, lovski golaž, ocvrt krompir, krompirjev golaž, supe, segedin, bujto repo …

“Z nami bo tudi MasterChef Slovenije 2016 Darko Klemen,ki bo svoje znanje in veščine uporabil za ocenjevanje pripravljenih jedi.  Podelil bo tudi simbolične nagrade,” dodajajo organizatorji.

Sledijo športno obarvane aktivnosti …

  • Gorsko – kolesarska tura po brkinskih poteh v skupni dolžini 40 km. “Tempo in razdalja se bosta prilagajala.  Udeleženci se podajo na pot z ustrezno kolesarsko opremo, kolesarijo na lastno odgovornost in v skladu s cestnoprometnimi predpisi,” pravijo organizatorji.
  • Kostanjev pohod – ob 10. uri ga organizira Planinsko društvo Slavnik.  Pod vodstvom izkušenih vodnikov se za približno tri ure podajo po okoliških poteh.
  • Kostanjev tek – ob 11. uri – teklo se bo na 5 km, za malo resnejše tekače na 10 km. Pot bo vodila izključno po vaških gmajnah in gozdu, po urejenih makadamskih poteh. “Tek ni tekmovalnega značaja, časa na cilju ne bomo merili, za najhitrejše pripravljamo presenečenje,” še povedo.

Tudi za otroke …

Ustvarjalna in športna delavnica za otroke ”Jesen v Rodiku” bo potekala od 10. do 13. ure. Ustvarjalne delavnice bodo, pod vodstvom mentoric, otrokom ponudile možnost udejstvovanja v ročnih spretnostih z različnimi tehnikami, medtem ko bo Planinsko društvo Slavnik, pod vodstvom izkušenih vodnikov, otroke popeljalo na krajši pohod. Med potjo bodo spoznavali mitološke zgodbe in iskali skriti zaklad.

Razstava dobrot iz kostanja

Z veliko domišljije in spretnosti bodo rodiške gospodinje ustvarile omamne sladke mojstrovine.  Dobrote bodo razstavljene do 13. ure, ko se jih bomo lahko naužili.

Poskrbljeno bo tudi za glasbo in zabavne igre, čaka pa nas tudi kulinarični izziv ter izbor “kralja in kraljice kostanja”.  Pečen kostanj bodo domači kostanjarji pekli ves dan, stojnice bodo ponujale domače kmečke pridelke, obrtne izdelke ….


Več informacij na: www.rodik.si

 

 

(Visited 431 times, 1 visits today)