Foto: Miha Bratina

Že Prešeren je jedel Kranjske štruklje 

december 23, 2018
Vlado Kadunec

Originalni recept te okusne sladice, ki je značilna za Kranj, je zapisala Magdalena Pleiweis leta 1868 v svoji knjigi Slovenska kuharica.

Recept se glasi: “Naredi šest jajčnih blekov; potem naredi iz ribane kaše kuh, zdaj ta kuh po jajčnih blekih namaži, sem in tje malo zalzna vrh deni, ter vsacega posebej rahlo vkup zavij, na tri prste dolge koščke zreži, pokoncu košček zraven koščka v pomazano skledo postavi; v piskru pa dobro všprudljaj poldrugo litrovo osmino (pol masleca) sladke kafé-smetane, dve celi jajci, in malo cukra s tem koščke polij, pa speci. Toliko jih imaš za 8 do 10 ljudi.”

In ko boste že v Kranju, se spomnite legende o priljubljeni Kranjski klobasi, ki jo je s tem nazivom počastil sam cesar Franc Jožef. Ko je s kočijo potoval skozi deželo Kranjsko v Trst, si je zaželel okrepčila in so konje ustavili v gostilni Marinšek v Naklem pri Kranju. Cesar je naročil klobaso in, po tem ko jo je poskusil, navdušeno dejal: »To pa ni navadna, ampak kranjska klobasa!«


Recept je objavljen v reviji Lupa nov/dec 18, v članku Praznične jedi Slovenije.

(Visited 307 times, 33 visits today)

Preberite tudi:

bucna-juha-z-rdeco-leco
Bučna juha z rdečo lečo

Sestavine: 1 žlica oljčnega olja 2 čebuli 2 stroka česna 800 g buče 100 g rdeče leče 1l jušne osnove timijan sol  ...

Foto: www.onegreenplanet.org
Hrustljav sirov hlebček za obiske – čeprav ga boste želeli pojesti sami!

Ne glede na to ali gostite zabavo, filmski večer ali pa le preprosto druženje s prijatelji je ta sirov hlebček nepogrešljiv. Hrustljav kruhek poln ...

kroglice
Hitre sladke kroglice na 5 načinov

Smo generacija, ki živi s hitrim tempom. Le kaj je torej bolj priročnega kot zdrave energijske kroglice, ki nam dajo energijo za premagovanje vsakod ...

Foto: healthy-holistic-living
Recept: Zdrava karfjolna župca

Potrebujete nekaj, da vas malo 'spravi k sebi'? Tale juhica je kot nalašč za tiste dneve, ko se počutite, kot da boste ravnokar zboleli - pa še na ...