LOGO_LUPA_web

Foto: Miha Bratina

Že Prešeren je jedel Kranjske štruklje 

december 23, 2018
Vlado Kadunec

Originalni recept te okusne sladice, ki je značilna za Kranj, je zapisala Magdalena Pleiweis leta 1868 v svoji knjigi Slovenska kuharica.

Recept se glasi: “Naredi šest jajčnih blekov; potem naredi iz ribane kaše kuh, zdaj ta kuh po jajčnih blekih namaži, sem in tje malo zalzna vrh deni, ter vsacega posebej rahlo vkup zavij, na tri prste dolge koščke zreži, pokoncu košček zraven koščka v pomazano skledo postavi; v piskru pa dobro všprudljaj poldrugo litrovo osmino (pol masleca) sladke kafé-smetane, dve celi jajci, in malo cukra s tem koščke polij, pa speci. Toliko jih imaš za 8 do 10 ljudi.”

In ko boste že v Kranju, se spomnite legende o priljubljeni Kranjski klobasi, ki jo je s tem nazivom počastil sam cesar Franc Jožef. Ko je s kočijo potoval skozi deželo Kranjsko v Trst, si je zaželel okrepčila in so konje ustavili v gostilni Marinšek v Naklem pri Kranju. Cesar je naročil klobaso in, po tem ko jo je poskusil, navdušeno dejal: »To pa ni navadna, ampak kranjska klobasa!«


Recept je objavljen v reviji Lupa nov/dec 18, v članku Praznične jedi Slovenije.

(Visited 395 times, 9 visits today)

Preberite tudi:

cvetacna-pica
Pica s cvetačnim testom

Cvetača je čudovita bolj zdrava alternativa klasičnemu testu. Malo manj hrustljava, a še bolj odličnega okusa! Sestavine: 1 srednje velik ...

vir fotografije: www.taste.com.au
Torta Pavlova

Torta Pavlova morda na videz deluje izjemno zahtevna sladica in res se zna v prvih poskusih ponesrečiti. Z vami delimo recept, ki je nastal po nekaj, ...

koprivna-juha-1
Zelena juha s koprivami

Sestavine:  1 l vode 1 dl mleka 4 pesti koprivnih vršičkov 2 srednje velika krompirja 3 žlice graha 3 stroki česna 1 žlic ...

www.tasteofhome.com
Pomladna rižota

Rižota je vedno dobra ideja, tokrat predlagamo brezmesno. Nekaj zelenjave se že da dobiti, kakšen grah pa tudi gotovo še čaka v skrinji. Sestavi ...