LOGO_LUPA_web

Foto: Miha Bratina

Že Prešeren je jedel Kranjske štruklje 

december 23, 2018
Vlado Kadunec

Originalni recept te okusne sladice, ki je značilna za Kranj, je zapisala Magdalena Pleiweis leta 1868 v svoji knjigi Slovenska kuharica.

Recept se glasi: “Naredi šest jajčnih blekov; potem naredi iz ribane kaše kuh, zdaj ta kuh po jajčnih blekih namaži, sem in tje malo zalzna vrh deni, ter vsacega posebej rahlo vkup zavij, na tri prste dolge koščke zreži, pokoncu košček zraven koščka v pomazano skledo postavi; v piskru pa dobro všprudljaj poldrugo litrovo osmino (pol masleca) sladke kafé-smetane, dve celi jajci, in malo cukra s tem koščke polij, pa speci. Toliko jih imaš za 8 do 10 ljudi.”

In ko boste že v Kranju, se spomnite legende o priljubljeni Kranjski klobasi, ki jo je s tem nazivom počastil sam cesar Franc Jožef. Ko je s kočijo potoval skozi deželo Kranjsko v Trst, si je zaželel okrepčila in so konje ustavili v gostilni Marinšek v Naklem pri Kranju. Cesar je naročil klobaso in, po tem ko jo je poskusil, navdušeno dejal: »To pa ni navadna, ampak kranjska klobasa!«


Recept je objavljen v reviji Lupa nov/dec 18, v članku Praznične jedi Slovenije.

(Visited 458 times, 3 visits today)

ODDAJTE SVOJ GLAS IN POSTAVITE SVOJO OBČINO NA PR(A)VO MESTO!

 


Odgovorite na spodnja vprašanja z ustreznim izborom števila:

1 = zelo slabo, 2 = slabo, 3 = dobro, 4 = zelo dobro, 5 = odlično


1. Kako ste zadovoljni z življenjem v svoji občini?


2. Kako ste zadovoljni z razvojem vaše občine?


3. Kako občina skrbi za svoje občane, posebej ranljive skupine?


4. Kako občina skrbi za okolje (odpadki, zrak, voda, tla), kolikšna je trajnostna naravnanost občine?


5. Kako bi ocenili razvoj turizma - je tudi v skladu s skrbjo za domačine?


6. Ali je v zadnjem letu (od volitev) opaziti izboljšanje ali poslabšanje življenja in razvoja v občini?


7. Kateri projekt/dogodek ste v vaši bližini opazili v zadnjem letu? Kaj od obljubljenega pogrešate?

 

Za sodelovanje izpolnite kontaktni obrazec.