LOGO_LUPA_web

Tradicionalni ‘speculaas’ piškoti

december 5, 2018

Takoimenovali ‘speculaas’ piškoti so piškoti z začimbami, ki po Evropi veljajo za najbolj klasične ‘miklavževe’ piškotke. Naj zadiši po cimetu in ingverju.

Potrebujemo:

  • 200 gramov moke
  • 100 gramov rjavega sladkorja
  • 120 gramov masla
  • 2 čajni žlički cimeta
  • slaba čajna žlička kardamona
  • 0,5 čajne žličke muškatnega oreščka
  • 1 čajna žlička ingverja (ali manj, če ga jedci ne marajo)
  • dober ščep soli
  • 2 žlici mleka
  • pol vrečke pecilnega praška

 


Postopek:

Začimbe in pecilni prašek zmešamo skupaj (cimet in ingver sta skorajda obvezna, ostale lahko izpustimo).

Dodamo jih k moki, nato dodamo še maslo, mleko in sladkor ter zamesimo testo. Če je presuho dodamo malo vode ali mleka, če je premokro, dodamo moko.

Testo naj vsaj eno uro počiva v hladilniku (zavijemo ga v prozorno folijo). Nato ga razvaljamo in z modelčki izrežemo želene oblike.

Okrasimo jih lahko z lističi mandeljnev ali, če nam čas dopušča, nanje kaj narišemo.

Pečemo na peki papirju med 10 in 16 minut (spremljajte, odvisno od pečice!) na 180°C.

(Visited 423 times, 3 visits today)