LOGO_LUPA_web

vir fotografije: www.taste.com.au

Torta Pavlova

marec 17, 2019

Torta Pavlova morda na videz deluje izjemno zahtevna sladica in res se zna v prvih poskusih ponesrečiti. Z vami delimo recept, ki je nastal po nekaj, tudi ponesrečenih, poskusih in preverjeno uspe!

Za osnovo smo vzeli recept iz Avstralije, kajti Pavlova je nastala prav tam. Navdih zanjo je bila ruska primabalerina Ana Pavlova, kateri so Avstralci, ko jih je obiskala, postregli s to rahlo, nežno, snežno belo sladico.

S spodnjim receptom se bo sladkalo od 7 do 8 ljudi.

Potrebujemo:

6 beljakov

250 gramov sladkorja v prahu (računamo 42 g sladkorja na beljak)

Sladka smetana za stepanje

čajna žlička vanilijeve esence (tudi brez gre)

čajna žlička belega kisa (tudi brez gre)

čajna žlička koruznega škroba (gustin)

sadje – sveže jagode, pasijonka ali mango

Potek:

Beljake, segrete na sobno temperaturo, stepemo v čvrst sneg. Počasi pričnemo po žličkah dodajati sladkor v prahu in še naprej ‘miksamo’ vsaj pet minut, da nastane svetleča kompaktna masa. Na roke dodamo gustin, beli kis in vanilijevo esenco ter nežno premešamo. Pripravimo pekač, ki ga obložimo s peki papirjem. Na peki papir ‘zvrnemo’ maso – ta je tako kompaktna, da se nikakor ne bo razlila. Masa naj bo kar visoko – v krogu, ki je približno 30 cm premera. Nekateri boste ob tem pomislili, da bi si delo olajšali s tortnim modelom – to ni dobra ideja, kajti bistvo Pavlove je v hrustljavi skorji in nežni sredici – pri tortnem modelu pa se del pri obodu ne bo dobro zapekel.

Ko je masa na pekaču, ga postavimo v naprej segreto pečico. Tukaj se dela razlika med dobro in manj dobro Pavlovo. Ko je torta enkrat v pečici, se le te ne sme odpirati! Torto pečemo na 150 stopinj C, približno eno uro. Ker je ogromno odvisno od zmogljivosti pečice, torto spremljajte. Za začetek priporočamo ventilatorski način peke. Če prične bela barva postajati rjavkasta, zmanjšate toploto ali pa prestavite iz ventilatorja na klasično gretje. Pri zelo dobri ventilatorski pečici lahko pečico segrejete na omenjeno temperaturo in jo po nekaj minutah zmanjšajte na 120 stopinj C.

Ko je torta pečena, pečico ugasnite in nikar ne odpirajte. Samo pustiti torti svoj čas, da se v miru ohladi – vsaj 2 do 3 ure.

Pred serviranje torto prekrijemo s stepeno sladko smetano. Na to pa položimo sveže sadje. Izjemno se na Pavlovo poda pasijonka, če se odločite za mango ali jagode, pa svetujemo, da del sadja spasirate in del narežete na koščke.

Naj uspe!

 

(Visited 552 times, 7 visits today)