LOGO_LUPA_web

Temna čokolada je lahko koristna za zdravje

november 23, 2019

Verjetno ste že kdaj slišali, da je tudi čokolada lahko koristna za naše zdravje. Pa to res drži?

Dobra novica za vse čokoholike! Temna čokolada lahko našemu zdravju prav zares koristi, saj vsebuje veliko hranilnih snovi. Večji delež kakava je v čokoladi, bolj zdrava je. 100-gramska 85-odstotna čokolada lahko vsebuje kar 15 g vlaknin, 12,5 g beljakovin in 62,5 odstotka vaše dnevne vrednosti železa. Prav tako temna čokolada vsebuje tudi magnezij, baker, mangan, kalij, fosfor, selen in cink.

A pazite, da čokolada ni edini vir vnosa vlaknin, beljakovin in železa, saj obenem lahko vsebuje tudi veliko sladkorja in maščob.

Temna čokolada je lahko tudi pomemben vir antioksidantov, kar pomeni, da ščiti vaš živčni sistem in celice pred poškodbami.

Katero čokolado izbrati?

Po podatkih NutritionFacts.org je najboljši način uživanja čokolade, uživanje pravega kakava v prahu, saj ta prihaja iz hladno stiskanih surovih kakavovih zrn, pri čemer odstranijo tudi kakavovo maslo (maščobe).

Vpliv temne čokolade na krvni tlak in holesterol

Obstaja tudi nekaj zapisov o tem, da temna čokolada pomaga znižati slab holesterol in krvni tlak ter tako zmanjša tveganje kapi in srčno-žilnih bolezni. Za razliko od mlečne čokolade, temna čokolada nima holesterola, kar pomeni, da ne bo prispevala k dvigu LDL – slabega holesterola. Torej še enkrat: Temnejša je čokolada, manj nezdravega sladkorja in maščob ima.

Kakav v prahu lahko uporabljamo na veliko različnih načinov in si z njim obogatimo jed ali pijačo tako z okusom kot hranili. Žlico kakava lahko dodamo ovseni kaši, smutijem, jogurtu, kavi ali mleku.

(Visited 137 times, 5 visits today)