LOGO_LUPA_web

Skrivnost popolnega domačega pomfrija

december 2, 2018

Vsi obožujemo dober, domač pomfri, pa se je njegova izdelava kar nekako izgubila v pozabo. Seveda, ko pa se v trgovinskih zamrzovalnikih za majhen denar dobi cela vreča že narezanega in napol pripravljenega krompirčka.

Toda, kdo lahko trdi, da je tisti primerljiv z domačim? Pravi pomfri je le eden – znotraj mehak, zunaj hrustljav; iz domače kuhinje; iz domačega rdečega (!) krompirja in iz svežega olja. Iz seveda, ocvrt in ne pečen v pečici ali kjerkoli drugje.

Doma narejen pomfri ni nobena umetnost in za realizacija vam prav zares ni treba iz kleti privleči friteze. Le nekaj skrivnosti je treba poznati:

  1. Za pomfri je najbolj primeren rdeč krompir, ki ga narežemo na enakomerno debele rezine.
  2. Narezane palčke speremo v hladni vodi in dobro (!) osušimo.
  3. Pomfri pred cvrtjem blanširamo – zavremo vodo z malce sladkorja in v zavreto vodo za deset minut položimo palčke. Nato jih takoj prestavimo v ledeno vodo (vemo, sliši se čudno) in zopet dobro osušimo.
  4. No, sedaj pa pride na vrsto cvrtje. Olje mora biti sveže, zelo segreto, cel krompirček pa v olju (raje pecite v več rundah, kot pa da posodo preveč napolnite). Pečemo približno 15 minut, vmes malo pretresemo.
  5. Ko vzamemo pomfri iz olja, ga prelagamo v posodo, ki smo jo predhodno podložili s papirnatimi servieti. Posolimo.

 

Pa dobimo pomfri, kot včasih. Samo še papirnati škrniclji manjkajo.

 

(Visited 842 times, 5 visits today)