LOGO_LUPA_web

Sezonski koledar: katera zelenjava na krožniku

november 19, 2017

Zakaj je pomembno kupovati svežo in lokalno zelenjavo? Lokalna in sezonska zelenjava je bolj polna hranljivih in zdravilnih snovi. Taka hrana ne potuje dneve ali celo mesece v tovornjakih ali stoji nekje v prašnem skladišču. Je sveža, vesela in polna dobrega.

Uvoženo hrano običajno oberejo še preden popolnoma dozori, zato ima manj poln okus in tudi manj zdravih hranilnih snovi. Ne glede na to ali zelenjavo gojite doma ali jo kupite na tržnici ali trgovini, je pametno, da posežete po sezonski zelenjavi, saj vam ta lahko ponudi največ.

Januar – grahovi poganjki

pea-shoots-1271882_web

Jeseni v lonček posejemo grah in ga postavimo na polico. Januarja se nato že lahko pohvalimo z bujnimi grahovimi poganjki, ki nam popestrijo jedi. Drobni poganjki graha so privlačen dodatek za vsako jed, saj ji dajo čudovit, svež, sladek okus po grahu in hrustljavost. Dodajte jih v krepko zimsko juho ali rižoto.

Februar – kodrolistni ohrovt

kale-2317181_web

To je močna zimska zelenjava, ki jo lahko uporabimo na različne načine. Drobno nasekljan, začinjen z oljem in ščepcem sladkorja nato pa popečen v ponvi je podoben kitajski morski travi. Tako pripravljenega ponudimo z riževimi rezanci in sojino omako. Lahko pa iz njega pripravimo tudi solato.

Marec – kopriva

stinging-nettle-503939_web

Polna z železom in tako vsestranska. Najenostavnejši način uporabe koprive je, da mlade liste prelijemo z vrelo vodo in uživamo v koprivnem čaju. Dodamo jo lahko tudi h testeninam ali pa jo pripravimo kot špinačo.

April – čemaž

wood-2142308_web

Divja rastlina z močnim vonjem po česnu, ki jo poznamo pod imenom čemaž. Prav tako kot česen ima tudi čemaž antibiotične lastnosti. Iz njega lahko pripravimo čemaževo juho ali uživamo kar presnega v solatah in namazih. Z nekuhanim in narezanim čemažem lahko začinimo prav vse vrste jedi. Pri nabiranju pazimo, da ga ne zamenjamo s šmarnico, ki ima zelo podobne liste, a je strupena.

Maj – redkvice

radish-2069606_web

Redkvice lahko gojite kar na okenski polici. V resnici jih je prav zadovoljivo gojiti, saj zelo hitro rastejo. Iz semena do redkvice zraste le v nekaj tednih. Uporabite lahko tudi njene liste v solatah, pesto omakah ali namesto špinače.

Junij – mlada rdeča pesa in rabarbara

beets-2485052_web

Ti dve zelenjavi gresta skupaj prav presenetljivo. Še posebej, če jima dodamo še malo ingverja. Mlado peso lahko tudi vložimo ali jo enostavno popečemo, rabarbaro pa uporabimo v sladicah. Rabarbara je dobra za prebavo. S svojimi dobrodejnimi lastnostmi velja za zakladnico zdravja, saj je bogata z antioksidanti. Rdeča pesa pa znižuje pritisk in očiščuje naš prebavni sistem.

Julij – kumina

caraway-seeds-290973_web

Začimbe so eden najboljših načinov za popestritev zelenjave in kumina je čudovita za zelenjavo, kot je brokoli, špinača ali paradižnik. Čeprav kumino ponavadi kupimo v trgovini pa je to rastlina, ki jo je zelo lahko vzgojiti. Dobro vpliva na prebavo in v nekaterih kulturah celo pojedo nekaj semen kumine prav po vsakem obroku.

Avgust – paradižnik

tomatoes-320860_web

Nič se ne more primerjati z domačimi sočnimi paradižniki, ki so polno dozoreli na soncu. V tem letnem času so najbolj okusni in prav greh je, da bi jih preveč pripravljali. Sveži v solati ali kar kot jabolko so najboljši. Polni so antioksidantov in vitamina C.

September – komarček

fennel-1311691_web

Semena, gomolj ali listi. Prav vse je uporabno. Komarčkov čaj dobro deluje proti bakterijam v prebavilih, uravnava delovanje želodca in razkužuje dihala in prebavila. Čaj pripravimo iz listov rastline, ki jih posušimo na zračnem prostoru in zdrobimo. Gomolj sladkega komarčka lahko uporabimo v solati ali tudi kot samostojno jed. Začinimo ga s kislo smetano, olivnim oljem in po vrhu potresemo malo narezanih komarčkovih lističev. Komarčkove lističe lahko uporabimo tudi v omakah, solatnih prelivih … Njegova semena pa lahko uporabimo v juhah, omakah ali jih dodamo v domač polnozrnat kruh.

Oktober – buča

pumpkin-1679827_web

Še ena kraljica vsestranskosti. Obstaja veliko sort med katerimi lahko izbiramo – muškatna, hokaido, maslena buča … Njihovo sladko meso lahko uporabimo v tortah in sladicah, odlične pa so tudi v slanih jedeh. Z nekaj zelišči in začimbami lahko iz nje pripravimo odlično juho. Buče vsebujejo veliko vitamina A, ki pomaga ohranjati zdravo kožo in krepi naš imunski sistem.

November – šipek

rosehip-2732918_web

Te dragulje, polne vitamina C, lahko najdete že zgodaj jeseni, a so novembra in decembra najboljši za nabiranje. Iz šipka lahko pripravimo izvrsten sirup ali ga uporabimo za čaj. Odličen je v kombinaciji z jabolkom. Šipkov sirup lahko vmešamo v jogurt, ga prelijemo čez palačinke ali vmešamo v jabolčno čežano.

December – pastinak

appetite-1239171_web

Radi imamo sladkarije in vemo kako težko se jim je upreti. Željo po sladkem lahko potešimo tudi s pastinakom. Pastinak je vrsta zelenjave s sladkastim škrobnatim okusom. Je odličen vir prehranskih vlaknin in vitamina C. Lahko ga le preprosto popečemo ali ga uporabimo v solatah in sladicah.

(Visited 99 times, 5 visits today)