LOGO_LUPA_web

Črtomir Rosić/portal discoverptuj.si

Ptujska kurentova juha

marec 3, 2019

Da, tudi svojo juho ima pustni čas, če morda niste vedeli. In ob vsem cvrtju je prav gotovo zelo blagodejna za naš želodec.

Potrebujemo:

  • ½ kg prekajene gosi
  • 30-35 dag jušne zelenjave (korenje, peteršilj, zelena, kak list zelja ali košček zeljnega storčka)
  • lovorov list
  • poper, sol
  • ribana kaša
  • 30 dag moke
  • 2 jajci
  • 10 dag ocvirkove masti
  • peteršilj ali drobnjak

Priprava:

Gos razrežemo na kose, jo operemo in pristavimo z mrzlo vodo. Ko že nekaj časa vre, dodamo narezano in očiščeno jušno zelenjavo, lovor in poper. Vre naj počasi. Iz moke in obeh jajc naredimo zelo trdo testo. Naribamo ga na kašo in razgrnemo na prtiček, da se osuši. Ko je kaša suha, jo prepražimo na ocvirkovi masti. Zalijemo jo z gosjo juho in pustimo počasi vreti kakšnih 25 minut. Medtem ko kuhamo kašo, naj juha še vedno vre, če meso še ni dovolj mehko, sicer jo odstavimo. Preden jo ponudimo, zamešamo vanjo meso in prilijemo še ostanek juhe. Po okusu dosolimo.

Recept smo našli na spletni strani discoverptuj.eu, kjer kot vir navajajo: Grum A., Slovenske narodne jedi, Založba Centralnega zavoda za napredek gospodinjstva, Ljubljana 1978

(Visited 127 times, 1 visits today)