Praznični kruh poprtnik

december 29, 2016

Ena izmed tradicionalnih prazničnih jedi, predvsem v velikolaških krajih in v Dobrepolju, je poprtnik ali župnek. Lepo okrašen praznični kruh gospodinje spečejo za tretji božični večer, praznik svetih treh kraljev (6. januarja) in sicer takole, kot navajamo spodaj (po receptu gospe Majde Tekavec iz Roba).

Sestavine:

  • 1 kg moke
  • 1/2 l mleka
  • kocka kvasa
  • sol
  • do 100 g sladkorja
  • 3 jajca
  • šilce ruma
  • naribana limonina lupinica
  • vanilin sladkor
  • do 1/2 zvitka masla (125 g)

Priprava:

Zamesimo boljše krušno testo. Po prvem vzhajanju tretjino testa namenimo okraskom, preostanek pa oblikujemo v hleb in ga namestimo na pekač, da vzhaja. Okraske vsaka gospodinja pripravi po svoje, iz testa se lahko oblikuje ptičke, kitke, ograje, rožice … Okraske nato naložimo na hleb, premažemo z jajcem in spečemo (180° C, 50 minut).

Pa še to: Priprava poprtnikov je od leta 2013 vpisana v Register žive kulturne dediščine. Znanje priprave se prenaša v družinskem krogu, v novejšem času tudi prek delavnic in razstav. Več informacij o ohranjanju te nesnovne dediščine se nahaja na spletni strani zavod-parnas.org.

Pripravila: Metka Starič

(Visited 450 times, 6 visits today)