LOGO_LUPA_web

http://atastylovestory.com

‘Postna’ pita s šparglji

april 18, 2019

Ko se zoper pričnejo prebujati vrtovi, je postno kosilo lahko tako pestro, da nihče ne bo pogrešal mesa. Tokrat pečemo špargljevo pito!

Recept je preizkušen sicer gre za recept Bazilike (www.bazilika.si). Priporočamo tudi ostale kulinarične namige s te spletne strani, kar smo poskusili v naši kuhinji, je bilo vse čudovito!

Za testo potrebujemo:

  • sol
  • 200 ml vode
  • 500 gramov moke
  • 250 gramov masla
  • 1 rumenjak

Zmešamo maslo, moko in dol. Dodamo rumenjak in hladno vodo. Oblikujemo kepo testa, ki je NE mesimo! Zavijemo v folijo in damo za pol urice v hladilnik. Po tem času razdelimo testo na tri dele. Dejansko bomo potrebovali samo en del, dva pa lahko zamrznemo, pa bo naslednjič obrok hitro pripravljen. Ali pa če že v samem pričetku naredite toliko manj testa. Torej, tretjino testa razvaljamo in z njim obložimo namaščen model za pito, torto … Testo naj kuka kakšen centimeter čez model. Model s testom postavimo za pol ure v hladilnik.

Za nadev potrebujemo:

  • šparglje
  • por
  • peteršilj
  • drobnjak
  • parmezan
  • muškatni orešček
  • 0,2 l sladke smetane
  • 2 jajci

namig: poskusili smo tudi brez drobnjaka in pora, pa je bilo odlično! Šparglji pa so seveda osnovna sestavina.

Zelenjavo sesekljamo in popražimo na olivnem olju, malo zalijemo z vodo, da se šparglji zmehčajo. V ločeni posodi zmešaš ostale sestavine, katerim dodaš malce ohlajeno zelenjavico.

Na tem mestu Bazilika svetuje, da testo obložimo s kilogramom fižola. Na testo položimo list peki papirja, na to pa filožova zrnca (za podroben nasvet pokukajte na spodnjo povezavo, prišepnemo pa lahko, da je bila pita odlična tudi brez tega ‘fižolovega’ dela).

Najprej se 20 minut v pečici, ogreti na 180 stopinj Celzija peče samo testo (oz. testo s fižolom), nato pa dodamo nadev in pečemo še pol ure.

Za zraven? Skleda solate!

Originalni recept dostopen na: www.bazilika.si/blog/spargljeva-pita-z-zelisci/

(Visited 138 times, 11 visits today)