LOGO_LUPA_web

Ne le teflon – tudi nekatere druge posode so lahko škodljive

december 3, 2017

Veliko razmišljamo o živilih, ki jih vnašamo v svoje telo, nikoli pa tolikšne pozornosti ne posvečamo kuhinjski posodi. Ni pomembno katero organsko hrano kupimo ali katerih zdravih receptov se lotimo. Ob nepravilni uporabi kuhinjskih posod, lahko celo najboljša živila preoblikujemo v strupene. To lahko ne le škoduje našemu zdravju, ampak tudi uniči okus naše hrane.

In čeprav vsi kuhinjski pripomočki do neke mere sproščajo kemikalije ali toksine, kar je zaradi njihove nenaravne sestave neizogibno, je naš cilj zmanjšati nevarnost toksinov, ki vstopajo v naše telo.

Kateri posodi se izogibati?

Keramični lončki, ponve in jedilni pribor lahko v našo kuhinjo dodajo čudovit estetski dotik, dodajo pa tudi strupeno dozo naši hrani. Takšni izdelki so proizvedeni iz različnih kovin, ki so prevlečena s sintetičnim polimerom, ki je mehkejši od kovine. Ta premaz zdrži približno leto dni, njegova korozija pa se pospeši s ponavljajočim segrevanjem. Ko premaz poči ali se odkruši, v našo hrano zaidejo strupene kovine, kot je svinec, ki se skrivajo pod njim.

Teflonske posode so sicer praktične, saj jih res lažje in hitreje očistimo, toda tudi te imajo svojo slabo stran. Teflonska posoda je prevlečena s sintetično prevleko iz politetrafluoretilena, plastičnega polimera, ki začne sproščati toksine, če se segreje nad 450 °C. Ti so močno povezani z rakom in reproduktivnimi težavami.

Aluminij je osnovna sestavina vsake kuhinje, ki nas nevede zastruplja. Kuhinjska posoda iz aluminija in aluminijasta folija v našo hrano sproščata aluminij, ki se nato kopiči v možganih, pljučih, kosteh in tkivih. Kopičenje povzroča zaplete v živčnih vlaknih, ki lahko privedejo do mišične disfunkcije ali izgube spomina.

Bakrena posoda je priljubljena zaradi prevodnih lastnosti materiala, ki omogočajo enakomerno in hitro segrevanje. Toda baker lahko v našem telesu povzroči nemalo težav – zmanjšuje raven cinka, oslabi vaš imunski sistem ter moti delovanje nadledvične žleze in ščitnice.

Katero posodo torej izbrati?

Emajlirana litina ima zelo podobne lastnosti kot teflon, poleg tega pa je enostavna za čiščenje in zahteva malo vzdrževanja. Cenejša variacija emajlirani posodi je litoželezna posoda, ki pa jo lahko uporabljate tudi v pečici ali na žaru. Posoda iz nerjavečega jekla je lažja od litoželezne in je odporna proti praskam. Med boljše kuhinjske pripomočke pa lahko vštejemo tudi steklo, ki je trajno in obenem ne sprošča nobenih toksinov. Steklene posodice so zato odlična zamenjava plastičnim.

tomato-2776735_web

(Visited 139 times, 3 visits today)