LOGO_LUPA_web

Elise Bauer/shopqualityfoods.com

‘Filan’ krompir – enostaven in slasten

februar 23, 2019

Krompir v oblicah bi moral biti na jedilniku večkrat, saj je znano, da je krompirjeva lupina izjemno zdrava. S predpogojem, da imamo domač, lokalen in čimbolj naravno pridelan krompir.

Slovenci smo znani ‘krompirjevci’, da pa ne bo vedno pire, pomfri ali ‘renstan’, tokrat namig za malce drugačen krompir.

Spodnje količine so primerne za 4 osebe, če imamo zraven solato ali mesno prilogo.

Potrebujemo:

  • 4 večje krompirje
  • 4 čajne žličke masla
  • 1 lonček sladke smetane
  • ½ lončka mleka
  • 2 skodelici ribanega sira
  • 4 čajne žličke nasekljane čebule
  • sol
  • poper
  • po želji 4 rezine slanine, ki jih narečemo na kocke.

Priprava:

Pečico ogrejemo na 200ºC. Krompirje operemo in osušimo. Vsakega celega premažemo z olivnim oljem in natremo s soljo. Položimo jih na pekač na peki papir in vsakega nekajkrat prebodemo z vilicami ali zobotrebcem. Pečemo eno uro in krompir vzamemo iz pečice.

Nato temperaturo pečice znižamo na 170ºC.

Krompir naj se ohladi toliko, da bomo lahko z njim ‘rokovali’. Krompirje po dolžini preprežemo (malo višje od sredine) in izdolbemo sredico, ki jo položimo v večjo posodo. ‘Lupinaste školjke’ položimo nazaj na pekač. Sem bomo naložili maso.

Izdolben krompir zmešamo z maslom, kislo smetano, mlekom in polovico pripravljenega sira. Dodamo poper in zraven zamešamo 2 čajni žlički nasekljane čebule.

Dobro premešamo in s tem nadevamo pripravljene ‘školjke’. Po vrhu vsakega krompirja posujemo še preostanek čebule in sira ter pol pripravljene slanine.

Vse skupaj še za 15 minut položimo v pečico, da se sir zapeče. Na koncu po želji vrhu posujemo še preostanek slanine, čudovito pa bo jed dopolnil tudi nasekljan drobnjak.

Vir: www.thespruceeats.com/basic-stuffed-baked-potatoes-3051090

(Visited 276 times, 5 visits today)