LOGO_LUPA_web

Domače vložene kumarice – po receptu naših babic

maj 31, 2017

Kumarice so ene izmed dobrot, ki na naših vrtovih prav zares ne manjkajo. Veliko jih pojemo svežih, nekaj pa jih tudi shranimo za zimo, bodisi v skrinjo, naredimo omake ali pa jih vložimo v kisu. Receptov je prav zares veliko, ampak le eni so tisti pravi, še od naših babic. Tudi meni ga je zaupala in prav rada ga delim z vami.

pickled-cucumbers-2201151_640

Pri vloženih kumaricah je pomembno, da jih pobiramo mlade, torej je to opravilo za vsak dan, drugače so lahko že prevelike in zato niso tako okusne.

Potrebujemo:

  • Kozarce za vlaganje (recept velja za velike 750ml)
  • Kumarice
  • Lovorjev list
  • Črni poper
  • Cvet kopra
  • Šalotka
  • Žlica Soli
  • Žlica Sladkorja
  • Alkoholni kis za vlaganje
  • Voda

colander-1840300_640

Kozarce in pokrovčke dobro umijemo in jih v pečici steriliziramo pri 100°C, približno 20-30 minut. Vse dokler ne pripravimo kumaric in vseh ostalih sestavin.

Kumarice dobro očistimo, pripravimo šalotko in koper. V vsak kozarec damo najprej na dno:

  • 1x lovorjev list
  • 1x Šalotko
  • 5 zrn črnega popra
  • 1x cvet večjega kopra
  • 1x žlička soli
  • 1x žlička sladkorja

Nato v kozarce naložimo kumarice, na tesno in čisto do vrha. Zalijemo z mešanico kisa in vode, po navadi v razmerju 1:3. Kozarce dobro zapremo in jih nato položimo v večji lonec z vodo, ki je napolnjena do 1/3 višine kozarcev. Kuhamo približno 30 minut, vse dokler kumarice ne spremenijo barvo in se znotraj že opazi majhne mehurčke. Nato samo ugasnemo ogenj in pustimo kozarce v loncu, da se čisto ohladijo.

Priporočam tudi, da se jih pokrije s kakšno kuhinjsko krpo, saj je pomembno, da se zares počasi ohladijo.

Brigita Šušteršič


brigitinvrt
Brigitin vrt,
Zmorem domače
zmoremdomace.wordpress.com

(Visited 3.240 times, 8 visits today)