Foto: Takeaway, Wikipedia

Cesarski praženec ali šmorn

februar 4, 2018

Sestavine:

  • 3 jajca
  • 500 ml mleka
  • 30 g sladkorja
  • 1 ščepec soli
  • 350 g moke (ostra)
  • 1 jedilna žlica rozin (po želji)
  • 1 šilce mineralne vode (z mehurčki)
  • 30 g masla ali margarine
  • sladkor v prahu za posip

Priprava:

Jajca ločimo na beljake in rumenjake. Beljake z električnim mešalnikom stepemo v zelo čvrst sneg. V drugi posodi dobro zmešamo rumenjake, mleko, mineralno vodo, sladkor, sol, vanilijev sladkor in moko ter po želji žlico rozin, nato nežno vmešamo še sneg iz beljakov. V večji ponvi segrejemo kos masla, da se stopi. V ponev vlijemo maso (za dober centimeter debelo) in na srednjem ognju pečemo tri minute, do zlato rjave barve. Omleto previdno obrnemo in jo spečemo še na drugi strani. S pomočjo dveh kuhalnic nato omleto natrgamo na majhne koščke. Praženec posujemo s sladkorjem v prahu in postrežemo.

Ob šmornu se priležejo tudi kompot, marmelada ali jabolčna čežana.

 

(Visited 16 times, 8 visits today)

Preberite tudi:

chia-puding-s-kakijem
Chia puding s kakijem

Sestavine: 750 ml polnomastnega kokosovega mleka 50 g chia semen 3 žlice medu kanček vaniljevega ekstrakta narezan kaki Priprav ...

cmočki
Kruhovi cmoki, ki zagotovo uspejo

Lahko bi zapisali tudi kruhovi cmoki za telebane. Uspeli so prvič in drugič in tretjič, brez kakršnihkoli izkušenj ali pričakovanj so navdušili ...

lecina-struca
Martinova vegi pojedina

Na meniju Matjaža Kološe je zanimiva kostanjeva juha, v glavni jedi pa je gos nadomestil z lečino brezmesno štruco. Za prilogo klasika: rdeče zel ...

krompirček
Najbolj hrustljav krompirček – in ni ocvrt

Krompir in soda bikarbona? Točno tako. Po tem receptu preizkušeno nastane najbolj hrustljav in prav nič masten krompirček. Tisti s hrustljavo skor ...