Tortice na palčki ali ‘Cake Popsi’

oktober 14, 2018

V zadnjih časih so na otroških zabavah pravi hit kroglice na palčki, ki so kar malo zasenčile klasično torto.

‘Cake Popsov’ smo se v naši kuhinji kar malo ogibali, saj na prvo žogo vse skupaj deluje precej komplicirano. V resnici niti ni, uspelo nam je v prvem poskusu, zahvaljujoč pravemu receptu. Le postopku je treba popolnoma slediti, pri samih sestavinah oz. pri dodatkih v biskvit pa lahko improviziramo.

Sestavine (za cca. 45 lizik):

 • 4 jajca
 • 200 g moke
 • 150 g sladkorja
 • 0,5 dl olja
 • 1 dl vode
 • pecilni prašek
 • 250 gramov mascarponeja
 • 2 zvrhani žlici najljubše sadne marmelade (ali čokoladni namaz, zmiksan kompot, zmiksano malo osladkano sadje ….)
 • palčke za lizike
 • 250 gramov jedilne čokolade
 • dekoracija – barvne mrvice, perlice …

Najprej naredimo biskvit: Iz 4 beljakov naredimo sneg. Penasto vmešamo rumenjake in sladkor, dodamo olje in vodo, nato še moko in pecilni prašek. V to maso počasi na roke vmešamo sneg. Pečemo na 180ºC, okoli 30 minut (da biskvit dobi lepo barvo, naredimo test z zobotrebcem).

Ko se biskvit ohladi, ga z rokami zdrobimo in mu primešamo mascarpone ter marmelado. Oblikujemo kroglice in jih polagamo na peki papir. Ko končamo, kroglice pospravimo v hladilnik za vsaj 50 minut.

Vmes v vodni kopeli stopimo jedilno čokolado in pustimo, da se malo ohladi.

Ko mine 50 minut, vzamemo kroglice iz hladilnika in pripravimo palčke. Vsako paličico potopimo v čokolado približno 1 cm globoko. Nato na palčko nabodemo kroglico in vse to še enkrat položimo v hladilnik za slabo uro. Tako bomo poskrbeli, da bo kroglica ostala na palčki.
Po slabi uri vzamemo palčke iz hladilnika in vsako kroglico potopimo v čokolado, na zraku nežno zavrtimo, da odvečna čokolada spolzi dol in paličice polagamo v kozarčke. Ko so v kozarčku 4 čokoladne kroglice na palčki (oz. pač toliko, kolikor se jih še ne dotika med seboj), jih okrasimo. Sama sem jih kar posula z barvnimi mrvicami, kot na fotografiji, in spodaj ”lovila”, kar se ni ”prijelo”.

Polne kozarčke sproti dajemo v hladilnik. Predlagam, da hladilnik z nečim podložite, saj se bo nekaj čokolade zagotovo nakapalo.

Najbolje je, da so lizike v hladilniku čez noč. Prijetno sladkanje.

(Visited 201 times, 6 visits today)

Preberite tudi:

bucna-juha-z-rdeco-leco
Bučna juha z rdečo lečo

Sestavine: 1 žlica oljčnega olja 2 čebuli 2 stroka česna 800 g buče 100 g rdeče leče 1l jušne osnove timijan sol  ...

Foto: www.onegreenplanet.org
Hrustljav sirov hlebček za obiske – čeprav ga boste želeli pojesti sami!

Ne glede na to ali gostite zabavo, filmski večer ali pa le preprosto druženje s prijatelji je ta sirov hlebček nepogrešljiv. Hrustljav kruhek poln ...

kroglice
Hitre sladke kroglice na 5 načinov

Smo generacija, ki živi s hitrim tempom. Le kaj je torej bolj priročnega kot zdrave energijske kroglice, ki nam dajo energijo za premagovanje vsakod ...

Foto: healthy-holistic-living
Recept: Zdrava karfjolna župca

Potrebujete nekaj, da vas malo 'spravi k sebi'? Tale juhica je kot nalašč za tiste dneve, ko se počutite, kot da boste ravnokar zboleli - pa še na ...