Tortice na palčki ali ‘Cake Popsi’

oktober 14, 2018

V zadnjih časih so na otroških zabavah pravi hit kroglice na palčki, ki so kar malo zasenčile klasično torto.

‘Cake Popsov’ smo se v naši kuhinji kar malo ogibali, saj na prvo žogo vse skupaj deluje precej komplicirano. V resnici niti ni, uspelo nam je v prvem poskusu, zahvaljujoč pravemu receptu. Le postopku je treba popolnoma slediti, pri samih sestavinah oz. pri dodatkih v biskvit pa lahko improviziramo.

Sestavine (za cca. 45 lizik):

  • 4 jajca
  • 200 g moke
  • 150 g sladkorja
  • 0,5 dl olja
  • 1 dl vode
  • pecilni prašek
  • 250 gramov mascarponeja
  • 2 zvrhani žlici najljubše sadne marmelade (ali čokoladni namaz, zmiksan kompot, zmiksano malo osladkano sadje ….)
  • palčke za lizike
  • 250 gramov jedilne čokolade
  • dekoracija – barvne mrvice, perlice …

Najprej naredimo biskvit: Iz 4 beljakov naredimo sneg. Penasto vmešamo rumenjake in sladkor, dodamo olje in vodo, nato še moko in pecilni prašek. V to maso počasi na roke vmešamo sneg. Pečemo na 180ºC, okoli 30 minut (da biskvit dobi lepo barvo, naredimo test z zobotrebcem).

Ko se biskvit ohladi, ga z rokami zdrobimo in mu primešamo mascarpone ter marmelado. Oblikujemo kroglice in jih polagamo na peki papir. Ko končamo, kroglice pospravimo v hladilnik za vsaj 50 minut.

Vmes v vodni kopeli stopimo jedilno čokolado in pustimo, da se malo ohladi.

Ko mine 50 minut, vzamemo kroglice iz hladilnika in pripravimo palčke. Vsako paličico potopimo v čokolado približno 1 cm globoko. Nato na palčko nabodemo kroglico in vse to še enkrat položimo v hladilnik za slabo uro. Tako bomo poskrbeli, da bo kroglica ostala na palčki.
Po slabi uri vzamemo palčke iz hladilnika in vsako kroglico potopimo v čokolado, na zraku nežno zavrtimo, da odvečna čokolada spolzi dol in paličice polagamo v kozarčke. Ko so v kozarčku 4 čokoladne kroglice na palčki (oz. pač toliko, kolikor se jih še ne dotika med seboj), jih okrasimo. Sama sem jih kar posula z barvnimi mrvicami, kot na fotografiji, in spodaj ”lovila”, kar se ni ”prijelo”.

Polne kozarčke sproti dajemo v hladilnik. Predlagam, da hladilnik z nečim podložite, saj se bo nekaj čokolade zagotovo nakapalo.

Najbolje je, da so lizike v hladilniku čez noč. Prijetno sladkanje.

(Visited 126 times, 23 visits today)

Preberite tudi:

chia-puding-s-kakijem
Chia puding s kakijem

Sestavine: 750 ml polnomastnega kokosovega mleka 50 g chia semen 3 žlice medu kanček vaniljevega ekstrakta narezan kaki Priprav ...

cmočki
Kruhovi cmoki, ki zagotovo uspejo

Lahko bi zapisali tudi kruhovi cmoki za telebane. Uspeli so prvič in drugič in tretjič, brez kakršnihkoli izkušenj ali pričakovanj so navdušili ...

lecina-struca
Martinova vegi pojedina

Na meniju Matjaža Kološe je zanimiva kostanjeva juha, v glavni jedi pa je gos nadomestil z lečino brezmesno štruco. Za prilogo klasika: rdeče zel ...

krompirček
Najbolj hrustljav krompirček – in ni ocvrt

Krompir in soda bikarbona? Točno tako. Po tem receptu preizkušeno nastane najbolj hrustljav in prav nič masten krompirček. Tisti s hrustljavo skor ...