LOGO_LUPA_web

Tortice na palčki ali ‘Cake Popsi’

oktober 14, 2018

V zadnjih časih so na otroških zabavah pravi hit kroglice na palčki, ki so kar malo zasenčile klasično torto.

‘Cake Popsov’ smo se v naši kuhinji kar malo ogibali, saj na prvo žogo vse skupaj deluje precej komplicirano. V resnici niti ni, uspelo nam je v prvem poskusu, zahvaljujoč pravemu receptu. Le postopku je treba popolnoma slediti, pri samih sestavinah oz. pri dodatkih v biskvit pa lahko improviziramo.

Sestavine (za cca. 45 lizik):

 • 4 jajca
 • 200 g moke
 • 150 g sladkorja
 • 0,5 dl olja
 • 1 dl vode
 • pecilni prašek
 • 250 gramov mascarponeja
 • 2 zvrhani žlici najljubše sadne marmelade (ali čokoladni namaz, zmiksan kompot, zmiksano malo osladkano sadje ….)
 • palčke za lizike
 • 250 gramov jedilne čokolade
 • dekoracija – barvne mrvice, perlice …

Najprej naredimo biskvit: Iz 4 beljakov naredimo sneg. Penasto vmešamo rumenjake in sladkor, dodamo olje in vodo, nato še moko in pecilni prašek. V to maso počasi na roke vmešamo sneg. Pečemo na 180ºC, okoli 30 minut (da biskvit dobi lepo barvo, naredimo test z zobotrebcem).

Ko se biskvit ohladi, ga z rokami zdrobimo in mu primešamo mascarpone ter marmelado. Oblikujemo kroglice in jih polagamo na peki papir. Ko končamo, kroglice pospravimo v hladilnik za vsaj 50 minut.

Vmes v vodni kopeli stopimo jedilno čokolado in pustimo, da se malo ohladi.

Ko mine 50 minut, vzamemo kroglice iz hladilnika in pripravimo palčke. Vsako paličico potopimo v čokolado približno 1 cm globoko. Nato na palčko nabodemo kroglico in vse to še enkrat položimo v hladilnik za slabo uro. Tako bomo poskrbeli, da bo kroglica ostala na palčki.
Po slabi uri vzamemo palčke iz hladilnika in vsako kroglico potopimo v čokolado, na zraku nežno zavrtimo, da odvečna čokolada spolzi dol in paličice polagamo v kozarčke. Ko so v kozarčku 4 čokoladne kroglice na palčki (oz. pač toliko, kolikor se jih še ne dotika med seboj), jih okrasimo. Sama sem jih kar posula z barvnimi mrvicami, kot na fotografiji, in spodaj ”lovila”, kar se ni ”prijelo”.

Polne kozarčke sproti dajemo v hladilnik. Predlagam, da hladilnik z nečim podložite, saj se bo nekaj čokolade zagotovo nakapalo.

Najbolje je, da so lizike v hladilniku čez noč. Prijetno sladkanje.

(Visited 258 times, 5 visits today)

Preberite tudi:

cvetacna-pica
Pica s cvetačnim testom

Cvetača je čudovita bolj zdrava alternativa klasičnemu testu. Malo manj hrustljava, a še bolj odličnega okusa! Sestavine: 1 srednje velik ...

vir fotografije: www.taste.com.au
Torta Pavlova

Torta Pavlova morda na videz deluje izjemno zahtevna sladica in res se zna v prvih poskusih ponesrečiti. Z vami delimo recept, ki je nastal po nekaj, ...

koprivna-juha-1
Zelena juha s koprivami

Sestavine:  1 l vode 1 dl mleka 4 pesti koprivnih vršičkov 2 srednje velika krompirja 3 žlice graha 3 stroki česna 1 žlic ...

www.tasteofhome.com
Pomladna rižota

Rižota je vedno dobra ideja, tokrat predlagamo brezmesno. Nekaj zelenjave se že da dobiti, kakšen grah pa tudi gotovo še čaka v skrinji. Sestavi ...