7 neverjetnih koristi avokada, ki jih še ne poznate

marec 9, 2019

Avokado ima slab sloves zaradi visoke vsebnosti maščob, a so te maščobe pravzaprav zdrave. Poleg tega je avokadovo meso tudi polno vitaminov in mineralov …

Eksotični sadež pa ima poleg dobrega okusa in hranljivih snovi na naše telo tudi veliko pozitivnih učinkov.

Znižuje holesterol

Od naravnih stvari je avokado najbolj učinkovito (in tudi najbolj okusno) orožje pri zniževanju holesterola. Bogat je z rastlinskimi steroli, spojinami, ki znižujejo holesterol tako, da zavirajo njegovo absorpcijo v krvni obtok. Prav tako je bogat z vitamini in minerali, vključno z vitaminom E, magnezijem, vitaminom C, folatom in cinkom. Vsebuje pa tudi več kalija kot banana.

Zmanjšuje tveganje za bolezni srca

Še ena od prednosti avokada so zdrave mononenasičene maščobne kisline, ki zmanjšujejo tveganje za bolezni srca. Analiza 50 različnih študij in kliničnih preizkušanj je pokazala, da sredozemska prehrana, ki vsebuje veliko mononenasičenih maščob, učinkovito preprečuje bolezni kot so srčne bolezni, kap ali koronarna arterijska bolezen.

avokado-2

Zmanjšuje tveganje za raka

Še ena prednost mononenasičenih maščob v avokadu je, da pomaga telesu bolje absorbirati antioksidante, kot sta likopen in beta karoten, ki delujejo proti raku.

Ohranja stabilnost krvnega sladkorja

V svoj sendvič preprosto dodajte avokado, da ohranite raven sladkorja v krvi. Njegova maščoba upočasni prebavo in posledično telesu pomaga pri uravnavanju sladkorja. Prav tako krvni sladkor stabilizirajo tudi topna vlakna, ki jih vsebuje. Ena od študija je pokazala, da so udeleženci raziskave, ob uživanju avokada pojedli manj in bili tudi manj lačni. Njihov krvni sladkor pa se ni zvišal.

Ohranja zdrave lase

Včasih preveč izdelkov lahko uniči vaše lase, a avokado zagotovo ni eden izmed njih. Avokado namreč lase navlaži in jih ojača z beljakovinami. Zmešajte zrel avokado z žličko olja pšeničnih kalčkov in žličko jojobinega olja. Nanesite na sveže oprane lase nato pa glavo pokrijte s plastično vrečko. Pustite 15 do 30 minut in temeljito sperite.

avokado-3

Izboljša zdravje prebavil

Ne le, da vlakna v avokadu stabilizirajo krvni sladkor, ena od prednosti tega sadeža je tudi, da izboljša zdravje prebavil. Vlakna pomagajo uravnovesiti bakterije v našem črevesju – zmanjšati škodljive, ki so lahko vzrok za nekatere prebavne motnje in povečati zdrave bakterije.

Izboljšuje kognitivno funkcijo

Maščobne kisline so ključnega pomena za vzdrževanje zdravega centralnega živčnega sistema, reproduktivnega sistema in kognitivnih procesov. To avokado uvršča med živila, za katera lahko rečemo, da vas naredijo pametnejše. Maščobne kisline v avokadu pomagajo tudi pri uravnavanju hormonov, ki vplivajo na razpoloženje.

Avokadov namaz z bučnim oljem

(Visited 1.039 times, 3 visits today)