15 uporabnih trikov z mikrovalovno pečico

 

Mislite, da je mikrovalovna pečica uporabna le za pogrevanje mrzle večerje? Uporabite jo lahko tudi za pripravo penastega mleka, mehčanje sladkorja, lažje rezanje čebule in še in še.

Hitro olupimo česen

Postavimo stroke česna za 15 sekund v mikrovalovno pečico in olupek bo kar zdrsnil iz njih. Voda v česnovih strokih bo ob segrevanju ločila strok od olupka, zato ga bomo lažje olupili.

Rešimo star kruh

Če ste morda preslabo zaprli kruh v vrečko ali posodo in se je ta izsušil, vam bo pomagala mikrovalovna pečica. Štruco kruha zavijte v vlažno krpo in jo v mikrovalovni pečici segrejte za 20 sekund. Vlaga iz krpe bo kruh zopet omehčala, a ne toliko, da bi postal preveč razmočen.

Stisnimo sadni sok

Pred ožemanjem pomaranče in limone 10 sekund postavimo v mikrovalovno pečico. Toplota bo sprostila vlakna znotraj sadja, zato bo to dalo več soka.

triki z mikrovalovno pecico 4

Zmehčajmo rjavi sladkor

Če se vam je rjavi sladkor morda strdil in so se v njem naredile grudice, vam tudi tu priskoči na pomoč mikrovalovna pečica. Navlažite papirnato brisačo, jo položite v vrečko s sladkorjem nato pa vrečko za 25 sekund postavite v mikrovalovno pečico. Vlažnost iz brisače se bo prenesla na sladkor in ga zmehčala.

Hitra peka kruha

Ste tudi naveličani čakanja, ko testo vzhaja? Mikrovalovna pečica vam čakanje skrajša le na 15 minut. Vanjo postavite kozarec vode in testo v skodelici. Segrevajte ga na najnižji moči 3 minute, nato ga pustite 3 minute počivati. Zopet ga tri minute segrevajte in pustite počivati 6 minut. Testo bo podvojilo velikost in bo pripravljeno na nadaljno peko.

Raztopite med

Če je vaš med kristaliziral, ga lahko z mikrovalovno pečico spet utekočinite. Preprosto odstranite pokrov in ga segrevajte približno 30 do 40 sekund, dokler se ne vrne nazaj v svojo gladko teksturo.

Olupite zelenjavo hitreje

Trde buče in gomoljasto zelenjavo težje lupimo. Da bi si olajšali delo, postavimo zelenjavo v mikrovalovno pečico za 2 do 3 minute pri nizki moči. Koža se bo zmehčala in bo bolj prilagodljiva za lupljenje in rezanje.

Lažje razrežite čebulo

Da bi se izognili jokanju pri rezanju čebule, čebulo olupite, jo operite in za 30 sekund postavite v mikrovalovno pečico. Pri rezanju čebule jokamo, ker z nožem poškodujemo čebulaste celice, kar povzroči izločanje žveplovega plina. Ta draži oči in solzni kanal. Ogrevanje čebule pa najprej razgradi encime, ki sprožijo sproščanje plina.

Hrustljava slanina

Skledo obrnite na glavo, nanjo položite trakove slanine in postavite v mikrovalovno pečico za eno minuto. Mast iz slanine bo stekla navzdol po posodi, slanina pa bo tako postala bolj hrustljava.

Spenjeno mleko

Ne potrebujete dragega kavnega aparata, da pripravite spenjeno mleko. Poskusite z mikrovalovno pečico. Vlijte mleko v steklen kozarec s pokrovom, približno do polovice. Tesno zaprite in močno stresajte 30 do 60 sekund, da se mleko speni. Odstranite pokrov in kozarec postavite v mikrovalovno pečico za 30 sekund. Pena bo s segrevanjem še narastla.

triki z mikrovalovno pecico 3

Pripravite kvinojo

Za hitro večerjo operite skodelico kvinoje in jo stresite v skledo. Dodajte dve skodelici vode. Skodelico pokrijte in postavite v mikrovalovno pečico za 6 minut. Premešajte in segrevajte še 2 minuti. Nato jo pustite 5 do 10 minut odležati, da absorbira ostalo vodo.

Hitri zajtrk

Zajtrk v hitrih petih minutah? Pripravite lahko hitri francoski toast. Dno skodelice premažite z maslom in jo nato do vrha napolnite z natrganim toastom. V drugi skodelici zmešajte jajce, 3 žlice mleka in ščep cimeta. Zmes prelijte čez toast ter postavite v mikrovalovno pečico za eno minuto.

Zmehčajte listnati ohrovt

Iz listnatega ohrovta lahko pripravimo zelo okusne zdrave zvitke. Vendar, ker so listi ohrovta trdi in radi razpokajo, uporabite naslednji trik. Da liste zmehčate, jih dobro sperite in postavite v mikrovalovno pečico za 10 sekund.

Hitro namočite fižol

Ste pozabili namočiti fižol čez noč? Nič hudega. Fižol stresite v večjo skledo in mu dodajte vodo. Na skodelico fižola, tri skodelice vode. Postavite v mikrovalovno pečico na visoko temperaturo in segrevajte do vrenja. Odstranite iz mikrovalovne pečice in pustite stati še eno uro.

Začinite maslo

Zeliščno maslo na opečenem kruhu je lahko odličen prigrizek. Maslo stresite v skodelico in ga postavite v mikrovalovno pečico. Segrevajte ga v intervalih po 30 sekund, vse dokler se ne raztopi. Stopljenemu maslu nato dodajte sol ter poljubna zelišča. Nadaljujte s segrevanjem dokler prijetno ne zadiši po začimbah. Pustite, da se maslo ohladi.

triki z mikrovalovno pecico 2

Preberite tudi:

vir: www.sugarlovespices.com
Hrustljava jabolčna krostata

...  S tem prelijemo testo. Položimo v na 180ºC segreto pečico in pečemo približno pol ure. Pustimo krostato, da se malce ...

poletna pašta
Poletna pašta s češnjevci in baziliko

Dokler je vrt poln češnjevcev in diši po baziliki, do takrat je poletje! Tale preprosta pašta vzame toliko časa, kolikor se kuhajo testenine. Za  ...

borovnice-2
Kako shraniti borovnice, da ne splesnijo

Mmm ... borovnice. Le kdo jih ne mara? Iz njih lahko naredimo marmelado, različne sladice ali pa jih le preprosto posujemo s sladkorjem in pojemo. Tu ...

vir: www.stil.kurir.rs
Recept: Sataraš z jajcem, kot včasih

Sataraš je jed zelenjave, za katero se zdi, da je šla malo v pozabo. Sataraš z jajcem je v tem času, kot vrt buhti od zelenjave, odlična ideja za ...