Kako povečamo produktivnost na delovnem mestu?

september 9, 2016

Delovno okolje je dandanes običajno vir neprestanega in intenzivnega stresa, ki vodi tudi do napetih odnosov med sodelavci. Zaradi stalnih obremenitev telo postane bolj dovzetno za prehlade, poveča se krvni pritisk, pojavljajo se glavoboli, prebavne motnje, vse skupaj pa lahko vodi do izčrpanosti. Sodobni način življenja poteka večinoma v zaprtih prostorih, kjer primanjkuje svežega zraka in sonca.

Ali obstaja naravna rešitev, kako zmanjšamo nivo stresa, izboljšamo delovno uspešnost in hkrati dvignemo razpoloženje?

Dokazano si lahko pomagamo z naravnimi vonji, najbolj učinkovit način pa je vdihavanje. Najhitrejši način je, da odpremo stekleničko pravega eteričnega olja in ga nekajkrat povonjamo. Eterična olja citrusov nam dvignejo razpoloženje ter prinesejo sonce v naše delovno okolje. Spomnimo se samo vonja, kadar je kdo od sodelavcev začel lupiti svežo pomarančo!

Kadar smo izčrpani in potrebujemo nekaj za mentalno osvežitev in koncentracijo, nam pomaga eterično olje rožmarina. Na Tajskem je bila leta 2009 izvedena študija na zdravih prostovoljcih, ki je pokazala, da je rožmarinovo olje v primerjavi s placebom delovalo  stimulativno na posameznike. Ti so postali bolj pozorni in osredotočeni. 

Z uporabo eteričnih olj razkužimo zrak, preženemo glavobol, dvignemo odpornost in s tem zmanjšamo bolniške odsotnosti ter povečamo učinkovitost. Najbolj enostaven način je uporaba električnega razpršilnika, ki neposredno razpršuje čista eterična olja in ga ni potrebno čistiti, poljubno pa si lahko nastavimo čas in doziranje. Pomembno je tudi vedeti, da se sintetične dišave, s katerimi smo obdani vsak dan, nalagajo v telesu in ga dodatno obremenjujejo, naravni vonji pa se izločijo iz telesa.

Za pomoč pri izbiri čistih eteričnih olj in razpršilnikov pišite na melita@bioars.si ali si poglejte spletno stran www.bioars.si.

Ustvarite si dišeče delovno okolje!

(Visited 22 times, 1 visits today)