»Vsi projekti, ki jih izvajamo, so zasnovani z mislijo na občane, saj z njimi lajšamo in izboljšujemo kakovost njihovih življenj,« pravijo v Mestni občini Ljubljana, kjer so od konca leta 2006 do danes izvedli že več kot 2.400 projektov z različnih področij; trenutno jih je v teku 127. Kot pravijo, je vsak izveden projekt za nekoga pomemben in mu olajša življenje, med večje investicije, ki so jih končali letos, pa sodi obnova in dograditev petih osnovnih šol, celovita prenova otroškega igrišča v Tivoliju, nova, sodobna streha v letnem gledališču Križanke, preurejeno območje ob Cesti španskih borcev s skupnostnim centrom za mlade in druge.

Več tovrstnih vsebin v tiskanih tematskih izdajah 2022!

Obnovili bodo 261 cest

Tudi prihodnje leto ne bodo počivali – med večjimi infrastrukturnimi projekti bodo nadaljevali gradbena dela v Ekonomsko-poslovni coni (EPC) Zalog, v kateri bodo zgradili prometne površine z gospodarsko javno infrastrukturo; pred kratkim so izbrali izvajalca za premestitev kanala na Vilharjevi cesti, ki je predpogoj za prenovo železniške in avtobusne postaje, nadaljujejo dela v okviru kohezijskega projekta Čisto.Zate, kjer gradijo povezovalni kanal C0 v občinah Ljubljana, Medvode in Vodice, dograjujejo Centralno čistilno napravo in kanalizacijo v aglomeracijah nad 2000 PE – tako bodo skupaj obnovili kar 261 cest. »S tem projektom bomo omogočili tudi zaprtje 6.400 greznic, od tega v Ljubljani 4.500 in še 1.900 v Medvodah in Vodicah, ki ležita gorvodno,« povedo. Tako bodo stopnjo priključenosti na kanalizacijo povečali kar na 98 odstotkov.

Zavedajo se tudi pomena športa in kulture v življenju svojih občanov. Tako bodo v prihodnjem letu končali prenovo bazena Ilirija, ki bo postal sodoben športni center s pokritim olimpijskim bazenom, in začeli dela na atletskem stadionu Žak ter na bazenu Vevče. V prihodnjem letu bo končan tudi Center Rog, novo ustvarjalno središče Ljubljane, začeli bodo prenavljati Palačo Cukrarna, ki bo prostor mladih za mlade.

Od novih zdravstvenih domov do hidroelektrarn

Zgradili bodo tudi nove centre četrtnih skupnosti, najprej v Četrtni skupnosti Golovec, doživljajski most preko Ljubljanice, tri nove zdravstvene domove (na Metelkovi, na Rudniku in v Jaršah) ter južno izpostavo Gasilske brigade Ljubljana. »Še letos bo dokončana tudi nova plinsko-parna enota, če bo država Ljubljani podelila koncesijo, pa bomo zgradili tudi objekt za energetsko izrabo goriva iz odpadkov – sežigalnico, ki bo zgrajena z najboljšimi tehnikami, ki bodo zagotavljale zdravje ljudi, nižjo ceno toplote in nižje stroške ravnanja z odpadki,« pravijo. Načrtujejo tudi obnovo obstoječih zapornic in energetsko izrabo Ljubljanice s tremi hidroelektrarnami za trajnostno proizvodnjo električne energije ob sočasni vzpostavitvi krožne poti.

Vodovod in kanalizacija do vsake hiše

Aktivni so tudi v Mestni občini Maribor. Tako na primer gradijo 24 kilometrov kanalizacije in javni vodovod na območjih, kjer ga še niso imeli, vrtcu v Breginju so dodali prizidek, rekonstruirajo Waldorfski vrtec, ki ga je zajel požar, obnavljajo Mariborski otok in ZP Magdalena, obnovili so most na Mariborski otok, sofinancirali prenovo 30 fasad v mestnem jedru, potekajo tudi dela za vzpostavitev Centra Rotovž, urejajo nabrežje reke Drave – Lent in brv Lent-Tabor, revitalizirali so Vojašniški trg z objekti, energetsko prenovili Dvorano Tabor, obnovili kopališče Pristan, postavili 25 novih igral za otroke in pasji park, nastaja nov mlečno-mesni paviljon na Mariborski tržnici, pokrita teniška igrišča in Dravska kolesarska pot, energetsko bodo prenovili osnovno šolo Tabor, obnovili telovadnico na osnovni šoli Franceta Prešerna, obnovili in gradili bodo ceste in kolesarske povezave ter izvajali številne druge projekte.

Za zgoraj omenjene naložbe so, kot pravijo, porabili okoli 122 milijonov evrov (od tega 60 milijonov evrov sofinancerskih EU ali državnih sredstev), dodatno še vsako leto 200.000 evrov za sofinanciranje 30 fasad v mestnem jedru. Za igrala v mestni občini so na primer porabili okoli 800.000 evrov (od tega so 300.000 evrov prispevali donatorji); obnova Tabor I jih je stala okoli 2,3 milijona evrov, pasji park 60.000 evrov, obnova kopališča Pristan 3,1 milijona evrov.

(Visited 96 times, 2 visits today)

Naprej »

Close