VIDEO: Operacija možganskega tumorja v budnem stanju (UKC Maribor)

30 marca, 2021

Ko se pacient odloči, da svetu predstavi, kako poteka operacija možganskega tumorja v budnem stanju, ki jo je imel letos v UKC Maribor …

Je pacienta pred operacijo v budnem stanju strah?

“Pred operacijo paciente zanima kako poteka poseg. Pomembno jim je, da vedo kdaj tekom operacije bodo budni, kaj bodo morali takrat početi. Zanima jih ali jih bo kaj bolelo, ali se bodo lahko kaj premaknili, kako dolgo bo trajala operacija… Običajno imamo s pacientom pred operacijo več razgovorov, tako operater, kot nevrologinja, klinična psihologinja in anestezist. Večkrat jim opišemo kako bo vse skupaj potekalo, kaj lahko pričakujejo, odgovoriti moramo na vsa njihova vprašanja, da gredo v operacijsko dvorano brez dvomov, pripravljeni in pomirjeni,” odgovarja asist. Tomaž Šmigoc, dr. med. specialist nevrokirurg.

Budnost pacienta za kirurga ni moteča

“Sama kirurška izvedba operacije je podobna kot pri ostalih zahtevnih operacijah možganskih tumorjev. Ker je pacient buden in težko dolgo vzdrži v položaju na operacijski mizi, se lahko utrudi in izgubi koncentracijo, je pomembno da poseg dobro planiramo že pred pričetkom, sama izvedba mora gladko in hitro potekati. Zato je potrebna koncentracija celotne ekipe, utečenost in dobra kirurška tehnika. Budnost pacienta običajno ni moteča. Koncentracija kirurga je v kirurškem polju in poslušanje pogovora pacienta z nevrologinjo ali izmenjati z njim kakšno besedo, jemlješ kot pozitivno povratno operacijo. Tako veš, da se pacient počuti dobro, da njegove možganske funkcije delujejo nemoteno, da tvoj poseg poteka po planu. Do sedaj še ni bilo motečega pacienta in tudi kakšna izmenjava šal je bila dobrodošla,” še pojasni nevrokirug.

In kaj pravi pacient?

Uroš Andrlon nam je dovolil objavo, saj meni, da lahko s tem pomaga komu, ki je bil ravno tako diagnosticiran s podobnim primerom in mu tako vlije upanje, da bo na koncu vse v redu: “Seveda je vse odvisno, kje se nahaja tumor.  V Sloveniji imamo strokovnjake, ki so izurjeni teoretično in praktično. ter opravljajo svoj poklic z veseljem,” še pove.
Nazaj na kategorijo zdravje.
(Visited 108 times, 27 visits today)