8:00 dop ZDRAVJE

To je 2-urno pravilo za dobro počutje in prijeten spanec

Ste kdaj pomislili, da bi lahko jutranji sprehod vplival na vaše počutje in kakovost spanja? Dr. Michael Mosley nekdanji zdravnik je nedavno spregovoril o zelo zanimivem dveurnem pravilu, ki lahko vpliva na vaše splošno počutje in zdravje.

»Kakršnakoli oblika hoje čez dan je dobra, ker smo izpostavljeni dnevni svetlobi, a zdi se, da jutranji sprehod opozori možgane in celotno telo, da se je dan začel,« pove dr. Michael Mosley. Svetloba pomaga pri uravnavanju naše notranje ure, ki telesu sporoča, kdaj je čas za spanje in kdaj je čas za budno stanje.

»Jutranja svetloba zavira sproščanje melatonina, spalnega hormona, in počutili se boste popolnoma budne,« razloži dr. Mosley in doda, da če zvečer težko zaspite, je to lahko zato, ker ste čez dan premalo izpostavljeni dnevni svetlobi. Bolj zgodaj boste izpostavljeni dnevni svetlobi, večji bo vpliv na vaš spanec. Hkrati pa vpliva tudi na sproščanje serotonina, ki je naravni spodbujevalec dobre volje.

Dveurno pravilo

Vsi se dobro zavedamo, da nekateri ljudje delajo v izmenah, ali pa preprosto zjutraj res ne morejo vstati iz postelje. Kako pa si lahko oni pomagajo? »Pojdite na sprehod v roku dveh ur po tem, ko vstanete in tudi to lahko deluje,« svetuje dr. Mosley.

 

Vir: BBC

(Visited 233 times, 1 visits today)
Close