Svetovni dan diabetesa: Različni tipi sladkorne bolezni

10 novembra, 2016

Tako v svetu kot pri nas je najpogostejša oblika sladkorne bolezni sladkorna bolezen tip 2. Kar 90 % bolnikov ima ta tip diabetesa. Zato ne preseneča, da se o ostalih tipih bolezni govori – in ve bolj malo.


Pri tipu 2 gre za rezistenčnost na inzulin ter nedovoljšnjo delovanje beta celic trebušne slinavke, ki ga proizvajajo. Tip 2 se lahko močno izboljša z bolj zdravim načinom življenja, kar za ostale tipe večinoma ne drži.


Ob letošnjem svetovnem dnevu diabetesa na kratko predstavljamo ostale tipe sladkorne bolezni.

Tip 1 – včasih poznan kot otroški diabetes, danes polovica bolnikov odraslih

Sladkorna bolezen tip 1 spada med avtoimuna obolenja in s tipom 2 nima kaj dosti skupnega. V telesu obolelega njegov imunski sistem napade svoje lastne beta celice trebušne slinavke tako, da te ne proizvajajo več inzulina (za razliko od tipa 2, kjer telo postane rezistenčno na inzulin). Ker človek brez inzulina ne more preživeti, so sladkorni bolniki tipa 1 odvisni od inzulina. Zdravila za diabetes tip 1 (še) ni, v svetu gre razvoj predvsem v smeri umetne trebušne slinavke, ki bi nadomeščala sedanje zdravljenje z inzulinskimi peresniki ali inzulinsko črpalko.
Tip 1 najpogosteje diagnosticirajo po akutnem in smrtno nevarnem zapletu sladkorne bolezni, ketoacidozi oz. poenostavljeno povedano zakisanosti krvi. Vzroka za to, da nekdo zboli za tipom 1, ne poznamo, vsekakor pa ni enak kot pri tipu 2 – prekomerna teža in nezdrav življenjski slog (premalo gibanja, preveč sladkorja v prehrani) nimata, nasprotno od mišljenja večine, nič pri tem, da zboli npr. 3 leta star otrok.

Sekundarni diabetes – nekakšna podvrsta tipa 1

Sekundarni diabetes vključuje uničenje beta celic kot pri tipu 1, vendar iz drugega razloga – ne napade jih lasten imunski sistem temveč nekaj drugega. Potencialni vzroki so travma (poškodba, nesreča), velike količine steroidov, vnetje trebušne slinavke, alkoholizem, rakavo obolenje ali infekcije. Ne glede na vzrok pa je zdravljenje enako kot pri tipu 1: inzulin.

Gestacijski diabetes se pojavlja v času nosečnosti

Po podatkih portala Diabetes.si se gestacijski ali tudi nosečniški diabetes pojavi pri 2 do 5 % nosečih žensk in običajno po porodu izgine. Ženske, ki ga dobijo, so bolj ogrožene, da v kasnejših letih zbolijo za diabetesom tipa 2. Tudi zdravljenje tega tipa poteka z inzulinom, saj bi lahko oralna zdravila vplivala na plod.

MODY sladkorna bolezen – ko mladi zbolijo za ‘zrelostno’ obliko

Še manj znana vrsta diabetesa je tako imenovana zrelostna oblika diabetesa pri mladih (maturity-onset diabetes of the young, od koder pride tudi ime MODY).  Nekje 1 – 5 % diabetikov ima MODY tip sladkorne bolezni. Vzrok zanj je okvarjen gen, ki pomeni, da trebušna slinavka ne more proizvesti dovolj inzulina. Ta tip sladkorne bolezni je izrazito deden, običajno ga odkrijejo pred 25 letom starosti. Zdravijo ga z zdravili ali z inzulinom, odvisno od tega, koliko ga telo še proizvaja. Dokler ga še dovolj, lahko bolniki veliko naredijo s spremembo načina življenja (zdrava prehrana, gibanje) – tako kot pri tipu 2.

LADA – počasno napredujoči tip 1, ki ga velikokrat zamenjujejo za tip 2

Latentni avtoimuni diabetes (Latent Autoimmune Diabetes of Adulthood, od to ime LADA) je najbolj pogost pri odraslih in starejših. Gre za počasneje napredujočo varianto diabetesa tip 1, nekateri ga imenujejo tudi diabetes tip 1,5, saj ima tako značilnosti tipa 1 kot značilnosti tipa 2. To pa je tudi razlog, da je pogosto napačno diagnosticiran kot diabetes tip 2. Tudi pri tipu LADA imunski sistem napade beta celice, vendar ne uniči vseh. Nekatere še delujejo, kot pojasnjujejo na Diabetes Daily, lahko še leta izločajo inzulin. Zdravljenje tako lahko dolgo časa poteka z zdravili kot pri tipu 2, ko bolezen napreduje, pa preide na inzulinsko zdravljenje.

Neonatalni diabetes

Zelo redka oblika sladkorne bolezni, ki se pojavi v prve pol leta življenja. Podobno kot pri tipu MODY gre tudi tu za podedovano genetsko napako, ki omejujejo beta celice pri proizvajanju inzulina. V nekaterih primerih neonatalni diabetes v otroštvu izzveni in se ponovno pojavi kasneje v življenje. V vsakem primeru je potrebno zdravljenje z inzulinom.

 

Vir: diabetesdaily.com, integrateddiabetes.com, diabetes.si

Nazaj na kategorijo zdravje.
(Visited 96 times, 5 visits today)