Proti raku na materničnem vratu bodo cepljeni tudi dečki

28 maja, 2021

Od 25. do 31. maja poteka tradicionalni Evropski teden boja proti raku. Zveza slovenskih društev za boj proti raku, v sodelovanju z Onkološkim inštitutom Ljubljana, Nacionalnim inštitutom za javno zdravje, Ministrstvom za zdravje in Državnim programom obvladovanja raka opozarja na pomen cepljenja proti HPV pri obvladovanju raka. V šolskem letu 2021/22 bodo prvič po programu cepljenja proti HPV cepljeni tudi dečki.

Preberite tudi: Vračamo se k naravi

V času bliskovitega tehnološkega napredka, smo začutili veliko odgovornost do družbe in ustvarjanja uporabniku ter zemlji prijaznih rešitev.

Okužba s HPV namreč povzroča različne rake in druge bolezni, tako pri ženskah kot pri moških. Raki, ki jih povzročajo okužbe s HPV, pa so najbolj preprečljivi med vsemi raki.

Preberite tudi: Kakovostni izdelki iz etične proizvodnje

Družba illycaffè se predstavlja s trajnostnimi izdelki in prisega na zmanjševanje ogljičnega odtisa vzdolž celotne proizvodne verige.

»Cepljenje dečkov je pomembno iz dveh razlogov. Prvi je, da bodo sedaj tudi slovenski dečki zaščiteni pred boleznimi, ki jih povzročajo okužbe s HPV. Drugi je, da bo cepljenje dečkov doprineslo k vzpostavitvi kolektivne imunosti in s tem tudi k eliminaciji raka materničnega vratu ter k boljšemu obvladovanju drugih rakov in bolezni, ki jih okužbe s HPV povzročajo.« je pojasnila dr. Urška Ivanuš, dr. med. spec. javnega zdravja, predsednica Zveze slovenskih društev za boj proti raku in vodja Državnega programa ZORA.

Bo Slovenija med prvimi uspela eliminirati raka materničnega vratu?

Svetovna zdravstvena organizacija je nedavno Slovenijo prepoznala kot državo, ki bo morda med prvimi uspela eliminirati raka materničnega vratu, saj že dosegamo dva od treh ciljev Svetovne zdravstvene organizacije za eliminacijo raka materničnega vratu, to sta več kot 70 % udeležba žensk v programu ZORA in več kot 90 % odkritih predrakavih sprememb materničnega vratu učinkovito zdravljenih.

Dr. Ivanuševa poudarja: »Čaka nas še tretji cilj – doseči 90 % precepljenosti deklic proti HPV. S tako precepljenostjo bomo ustvarili tudi kolektivno imunost in s tem pred boleznimi, ki jih povzroča HPV, zaščitili tudi tiste, ki se ne morejo cepiti. Na Koroškem to precepljenost skoraj že dosegajo in ne vidim razloga, da je ne bi v bodoče tudi v drugih slovenskih regijah.«

V 6. razredu bodo cepili deklice in dečke

Cepljenje dečkov proti HPV so  vključili v program cepljenja za leto 2021, kar pomeni, da se bodo v šolskem letu 2021/22 v 6. razredu osnovne šole lahko prvič brezplačno cepile ne le deklice, temveč tudi dečki po vsej Sloveniji. S tem se bo Slovenija pridružila številnim državam po svetu in v Evropi, ki v okviru nacionalnega progama cepljenja proti HPV poleg deklic cepijo tudi dečke. “Cepivo je varno in učinkovito preprečuje s HPV povezane rake in druge bolezni. Ministrstvo bo še naprej podpiralo aktivnosti za boljšo ozaveščenost ter podpiralo nevladne organizacije, ki delujejo na tem področju,” poudarja Mojca Gobec, dr. med., vodja Sektorja za preprečevanje bolezni in poškodb na Ministrstvu za zdravje.

 

Vir: Ministrstvo za zdravje

Nazaj na kategorijo zdravje.
(Visited 4.699 times, 3 visits today)