Pitje čaja podaljšuje življenje

13 januarja, 2020

Pitje čaja vsaj trikrat na teden je povezano z daljšim in bolj zdravim življenjem, pravi nova raziskava, objavjena v publikaciji Evropske zveze za kardiologijo.

“Redno uživanje čaja je povezano z nižjim tveganjem za kardiovaskularna obolenja,” navaja raziskava. Največ zdravilnih učinkov naj bi imel zeleni čaj, ob rednem dolgotrajnem pitju.

Analiza je vključila prek 100 tisoč ljudi z zdravim srcem in ožiljem, ki so bili razdeljeni v dve skupini glede na to, kolikokrat na teden so pili čaj. Spremljali so jih prek 7 let in ugotovili, da so pivci čaja bolj zdravi in imajo daljšo pričakovano življenjsko dobo. Zaščitno zdravstveno funkcijo naj bi imeli polifenoli v čaju, ki pa se v telesu ne shranjujejo, zato je potrebno redno pitje.

Ravno zaradi polifenolovo je učinkovit zeleni čaj, ki je najbolj bogat z njimi. Črni čaj je namreč fermentiran v tem procesu pa polifenoli oksidirajo v pigment in verjetno izgubijo antioksidanten učinek. Druga stvar, ki govori v prid zelenemu čaju pa je, da črnega ponavadi pijemo skupaj z mlekom, ki pa izniči pozitivne učinke na zdravje.

Raziskavo bodo še nadaljevali.

 

Vir: SD

 

Nazaj na kategorijo zdravje.
(Visited 68 times, 1 visits today)